2021-09-15
話說好想食爐端燒 朋友就帶左我黎哩到 一出門口已經覺得好有氣派 地方好大 裝備好有特色 利用魚既元素 好似去左日本咁 係走日式高檔路線🥰 影完相就坐低食野 廚師介紹期間限定「秋天懷石」因為都有齊想食既野 就試一試 估唔到係驚喜百出❤️首先前菜係有三樣 分別係水雲醋物、黑松露豆腐、煙燻鮑魚 黑色一碗麵叫做「水雪」質地爽口 配合自家製醋 味道酸酸地 好開胃 黑松露豆腐 松露味超濃 仲要食到粒粒松露 正❤️豆腐好實淨 唔算特別滑 配埋黑松露一齊擺入口 好似食緊成粒黑松露咁😂煙燻鮑魚 擺係飾物盒裡面 開蓋個陣有陣煙 食落 陣煙燻係超香 煙燻配漬物鮑魚 好特別❤️三色刺身-有柑橘味濃的油甘魚 再來有口感十足 魚味濃郁的金目鯛 最後有魚油甘香大拖羅 魚油香長keep係口 真係新鮮到不行了😂三款都超級新鮮好味❤️食完前菜同刺身已經好滿意 所以好期待主菜 首先食左雞腎同大白鱔 配備酸醬同玫瑰鹽 大白鱔魚味好鮮 魚皮較厚 醬汁味少甜 魚肉火候剛好 配少少玫瑰鹽 鱔味更出色❤️雞腎味道正常~輪到一定唔會錯既雞翼 竟然好有驚喜 因為雞皮係燒到好似薯片咁脆 但係雞肉嫩滑 成隻雞翼唔會乾到好似柴皮咁 如果你係雞翼控 一定
三色刺身
輪到一定唔會錯既雞翼 竟然好有驚喜 因為雞皮係燒到好似薯片咁脆 但係雞肉嫩滑 成隻雞翼唔會乾到好似柴皮咁 如果你係雞翼控 一定要食佢❤️❤️
另外仲有豚角煮同牛舌 豚角煮既豚肉味好似食緊走肥既梅菜扣肉 豚肉味一流 豚肉好滑 加埋少少蛋漿 超正❤️牛舌口感不錯 煙煙韌咁 燒得剛好 唔會好乾
食完一輪肉 食返蔬菜解一解膩 先來翡翠銀杏 同平時銀杏一樣味 不過燒到煙煙韌韌 有極少既苦味 可以接受 另外仲有蕃茄蒸蛋 蕃茄係凍既 有好多蕃茄 要撥開d蕃茄先食到d蛋 凍蕃茄配蒸蛋 好fresh 好解膩👍🏻
甜品係柚子沙冰 平時討厭柚子既苦澀味 但係哩個沙冰淨係得柚子既甜味 唔覺意成個食哂😂真係好好味 好岩食完爐端燒做一個完美句號。
三色刺身
薩摩雞翼