2024-01-05 303 浏览
同事搬咗入大埔,趁今日放假入去探下佢,晚上一齊去大埔超級城食晚飯,見到滿屋日本料理開咗分店,期間限定有榴連任食,同事和我不約而同話一定要入去食返餐。餐廳地方不算大,但地方整潔乾淨,設有自助區,冷盤、熟食和飲品都係自取。刺身拼盤擺設得好精美,而且好新鮮,挪威三文魚、油甘魚、希靈魚,魚肉肥美魚油豐膄。大赤蝦蝦肉肥碩,口感充滿彈性,鮮甜爽口。赤貝、泰式生蝦、象拔蚌鮮甜爽口。北海道帶子肉質細嫩柔軟,散發鮮甜味道。馬來西亞榴連,有烤和凍選擇,烤過的榴連口感煙韌,我比較喜歡凍榴連,其味濃郁,果肉金黃,口感軟滑,入口純甜。泰式鮑魚刺身,肉質彈牙, 味道酸辣,十分惹味!御品鮑汁燴花膠,花膠大塊,口感軟滑有膠質,伴上原隻爽口花菇,鮮味十足。燒羊鞍肉質鮮嫩入味,肉汁豐富。蒜蓉燒生蠔入口嫩滑,不會怪腥味, 配上蒜蓉調味,幾惹味!吉列炸蠔外層酥化、內裏多汁鮮甜,伴以蛋黃醬,味道清新不膩。芝麻雞翼,外皮金黃酥脆,內裡藏著雪白嫩滑的雞肉,香口非常。西京比目魚肉質細緻、多汁,咸香味十足。鹽燒海蝦,肉質結實又爽彈多汁, 蝦味鮮濃。鹽燒雞翼,皮脆肉嫩有肉汁。天婦羅炸蝦外層油香酥脆,內裡蝦肉爽滑彈牙,沾上特調天婦羅汁,更

泰式鮑魚刺身,肉質彈牙, 味道酸辣,十分惹味!

燒羊鞍肉質鮮嫩入味,肉汁豐富。
蒜蓉燒生蠔入口嫩滑,不會怪腥味, 配上蒜蓉調味,幾惹味!

吉列炸蠔外層酥化、內裏多汁鮮甜,伴以蛋黃醬,味道清新不膩。
芝麻雞翼,外皮金黃酥脆,內裡藏著雪白嫩滑的雞肉,香口非常。

西京比目魚肉質細緻、多汁,咸香味十足。
鹽燒海蝦,肉質結實又爽彈多汁, 蝦味鮮濃。
鹽燒雞翼,皮脆肉嫩有肉汁。

天婦羅炸蝦外層油香酥脆,內裡蝦肉爽滑彈牙,沾上特調天婦羅汁,更添咸鮮。

火炙海鰻壽司,肉質淋得嚟少少彈牙,味道鮮甜。醬汁口感濃郁醇厚。
火炙三文魚魚子醬壽司,燒過嘅三文魚多咗一份香口感及油香,加上少許魚子醬,味道更提升。
蜜糖芥末燒廣島蠔壽司,廣島蠔肉身較厚及飽滿,肉質鮮甜,而且口感滑溜。配蜜糖芥末醬,甜甜地幾好味。

瑤柱海皇粥非常足料,粥底夠綿滑,味道鮮甜。

Movenpick 雪糕,最後每人一杯名牌雪糕,其他甜品可以到自助區自取。