2019-04-11
近年香港越來越流行不同的咖啡店很多都係賣風格,但食物同咖啡都係一般。據知大坑有不少「隱世小店」,呢一日就約埋個港島朋友黎覓食嘞,老友話呢頭有一間cafe嘅all day breakfast不錯,於是就聽佢介紹試下啦呢到店面細細,休閒的風格我地叫左一個all day breakfast同埋明太子蟹肉意粉share食,野飲我朋友叫左玫瑰latte而我對咖啡因敏感,只好叫日式焙茶鮮奶日式焙茶鮮奶好驚喜,有隻龍貓喺到呀味道亦不錯,揀焙茶非抹茶嘅原因係,不太喜歡抹茶的少少苦澀味,比較喜歡焙茶那種煎香味all day breakfast好豐富有牛油果toast、大啡菇、雞肉腸、茄汁焗豆 、沙律、煙三文魚炒滑蛋。最正嘅首先係個牛油果toast真係好好味,面包用左有啲果籽喺裡面嘅,好香焗得好脆,牛油果醬一啲都唔漏好fresh;第二好味就係茄汁焗豆,呢個唔係平時罐頭就咁倒落去嘅茄汁焗豆,食得到佢加左香草再煮過所以好香,另外大啡菇又係好好食,好新鮮又juicy,鎖住左啲汁,好好味,其他食材亦好新鮮,同出面求其倒埋啲罐頭俾你嘅all day breakfast唔一樣,好認真嘅製作。意粉硬度剛好,個汁好cre
很多都係賣風格,但食物同咖啡都係一般。
日式焙茶鮮奶好驚喜,有隻龍貓喺到呀
all day breakfast好豐富
意粉硬度剛好,個汁好creamy同有好濃郁嘅明太子味,仲真係有蟹肉絲,並非求其俾啲蟹柳你
美好的一餐緊係要甜品作結啦,叫左呢個classic 2men pancake,好厚,食落嘅味竟然有啲似馬拉糕口感好鬆軟,配埋朱古力同vanilla雪糕,一流
最後,食完去個廁所洗個手發現呢到嘅洗手液係自家用咖啡渣?加馬油製作,用完有淡淡咖啡香,好特別呢