2019-09-27
火鍋喺香港都食唔少,平有平食貴有貴食,今次朋友推介呢間價位唔算平,但食過之後絕對值得,對得住佢收嘅價錢。相信呢間鋪頭都係比較新開,個場唔算旺,所以是應都好識做帶我同朋友兩個坐卡位。坐得舒服得來放食物又比較方便。我同朋友揀咗卜卜花甲王湯底同埋微辣嘅麻辣湯底。先講下花甲王湯底,入邊非常足料有好多隻花甲,另外湯底配料有芫荽同聰,係一個比較清淡嘅湯底,但絕對唔係無味。之後到麻辣湯底,辣得來帶少少麻,辣得過癮。我同朋友叫咗一碟肥牛,一碟娃娃菜,一碟蝦肉雲吞,一碟龍利,同埋一碟土豆粉。另外仲有一份小食嘅麻辣豬肚。先講下肥牛,絕對唔係平時超市買開好平架嗰隻,呢隻係有肥高位同肉嘅比例適中,食落口有肉味,肉質唔會霉霉爛爛,應該係比較靚小小嘅來貨。之後到娃娃菜,娃娃菜洗得乾淨而且切得齊整,亦都唔會見到有黑或者污糟野。同埋睇得出都應該係新鮮,唔係擺咗好耐嗰隻。之後到蝦肉雲吞,佢唔同平時雲吞店食開嗰隻質地同埋味道。佢會偏向多少少肥膏同埋皮比較厚,個人來講就幾鍾意。土豆粉份量都好多,食落口煙煙銀銀,非常唔錯。個小食唔算好辣但係夠麻食得過癮。
我同朋友揀咗卜卜花甲王湯底同埋微辣嘅麻辣湯底。
土豆粉份量都好多,食落口煙煙銀銀,非常唔錯。
個小食唔算好辣但係夠麻食得過癮。