2023-01-15 58 浏览
朋友推薦太平道附近有間味道好好的火鍋店,今日收工就一齊來打卡。因為醒目有提前預約,唔使排長龍。入來睇到環境好典雅,中式元素隨處可見,隔離台有開得靚靚的蝴蝶蘭,窗外還有“火鳳凰”在飛來飛去,下次帶小朋友來肯定好鍾意,食飯都食多啲。揀咗魚湯龍躉湯底,同阿媽煲啲老火靚湯咁,飲碗湯就輪到我鍾意的食材。手切的美國頂級牛板腱一流,上來的造型同個火山咁靚仔,食得出牛板腱的品質不錯。身爲食肉獸還揀咗手打梅菜鹹蛋豚肉丸,白柏葉同蝦兵遇上老油條。梅菜鹹蛋豚肉丸有濃香的鹹蛋味,好特別。白柏葉食得出好新鮮,同辣椒豉油好搭,脆口彈牙。特別鍾意呢個蝦兵遇上老油條,上面仲有很多魚子,蝦滑鮮嘚來魚子咬落去口感十足。最後還加咗黃金滿地糍粑過下癮,同之前在重慶食嘚一樣地道,可惜冰粉賣晒,下次早啲來試下先得!

白柏葉食得出好新鮮,同辣椒豉油好搭,脆口彈牙。