2020-03-15
今日去開香港仔探個朋友,順便同佢慶祝生日,佢就揀左係黃竹坑如心南灣酒店既LIS Café Buffet。不過因為逆症關係,都改為劃紙仔落單,唔洗提心吊膽咁出去拎野食,又要擔心其他人會唔會唔小心噴左口水落去,即使改左形式,感覺上選擇都無比平時buffet既選擇少。食buffet 一開始點左海鮮同刺身先啦,海鮮有長腳蟹、蝦、蜆同青口。依到大大隻既長腳蟹真係不得了,新鮮蟹腳啖啖肉,蟹腳好厚肉帶重海水味,蟹水又唔會流失,肉質又夠晒鮮甜,蟹身本身既鮮味再加上每一口都係蟹肉,我地都忍唔住encore呀! 刺身方面,首選係三文魚,夠晒肥美厚肉,仲要砌到靚一靚成朵花咁,平時係其他地方食buffet 師傅都唔會咁用心,good!依到parma ham配蜜瓜擺盤都好靚,D ham 肉質柔軟,D Ham既鹹香同哈密瓜既甜味中和到,仲有個磨菇湯夠晒creamy同rich,口感順滑又重菇味。仲有好多唔同中式西式既冷熱盤,好小可係酒店食buffet會食到煎蠔仔餅,蠔餅粉漿唔算落得太多,夠晒脆口又唔會食到成口粉。而烤羊柳都使得唔錯,食落質感唔會韌,羶味都唔會太重,仲有外層既皮都烤得好香脆。甜品方面,個人最鍾意用料十
甜品方面,個人最鍾意用料十足既Apple crumble,咬落啖啖果肉,個餅底同上面D脆脆好食又香口,仲有芝麻糊都夠晒香口,好用芝麻味,好食又健康。