2021-07-09 637 浏览
疫情緩和啲之後大家又如常去番食,的確生存左20幾年,草根都係第一次感覺到可以自由地出去食飯原來都唔係必然😌。不過今次我哋偷懶用咗「點單」app去叫外賣🥡!.「點單」🍙喺一個跨區外賣app,唔受地區限制,一app在手📲就食到跨區美食🤟🏻🤩。今次用點單app試咗間佐郭嘅#黃店 泰菜🇹🇭 @hkthaithai.📍泰泰拼盤($168)拼盤有4款小食,特別在於有「黃金入球」同「黑金入球」⚽️🏉。分別喺炸皮蛋同炸墨魚膠包住鹹蛋,雨款外面都炸得得酥脆🔥,中間仲有少少溏心🤏,其他地方都食唔到🤟🏻。另外仲有蝦餅同魚餅,蝦餅硬咗啲要改善。.📍柚子蝦拼豬頸肉沙律($128)柚子沙律酸酸地幾開胃,豬頸肉就略為唔夠油潤未夠香🐷。.📍泰式青檸燒牛肉($218)個牛肉係全餐中草根一家嘅最愛🐃❤️,肉質柔軟重牛香🥰,下面配有芥蘭,點埋個充滿泰式風味嘅醬汁,酸酸甜甜好開胃😋,值得一試!.📍小金瓜紅咖喱配酥餅($128)呢個紅咖喱老少咸宜🍛,可以配埋酥餅一齊食,海鮮有青口、魷魚🦑、蝦🦐,新鮮彈牙🌊。重點喺個南瓜賣相夠晒精緻🎃,雕晒花好靚又好食!.📍芒果糯米飯糯米飯暖暖地,食落椰香味重🥥夠軟糯煙韌🍚。配上功砌成玫瑰花🌹狀嘅芒

📍泰泰拼盤($168)

📍柚子蝦拼豬頸肉沙律($128)
柚子沙律酸酸地幾開胃,豬頸肉就略為唔夠油潤未夠香🐷。

📍泰式青檸燒牛肉($218)

📍小金瓜紅咖喱配酥餅($128)

📍芒果糯米飯
糯米飯暖暖地,食落椰香味重🥥夠軟糯煙韌🍚。配上功砌成玫瑰花🌹狀嘅芒果🥭,好食😋!