2025-08-07
任食火窩基本上都開到成行成市,要突圍真係唔容易,除左要食物有特色外,性價比又要高。今次黎到葵芳新都會,黎到一鍋堂,見到假日下午7點前離座都只係三百幾蚊,已經可以兩小時食到日本A4+黑毛和牛,咁一於就入去試下,發覺除左和牛外,都有唔少推介俾大家:黎到打任食邊爐,當然和牛要夠靚,呢度的黑毛和牛入口即溶,油香岩岩好,唔會話食到成口油而無左牛味。另外極上安格斯牛小排同M6和牛牛腹肉都唔錯。火鍋除左食材外,湯底都好重要,呢度有啲湯底係主打叫你飲先再打邊爐,今次試呢個金湯都幾濃味,由於佢即煲用生雞肉,所以肉質夠嫩滑,配合陣陣椰子味,飲完覺得好舒服但唔會頸渴。至於麻辣湯底好足料,麻味十足。基本上我淥完後都夠晒味,唔洗點醬油,鴨血同豆腐質素都唔錯。另外呢個加湯會得登俾麻辣上湯,幾有誠意,湯底味道唔會變淡。除左和牛外,一鍋堂都有其他特色食品,其中壽喜燒黑豚肉幾特別,特別在於黑豚肉超滑,而味道都餣得唔錯。打邊爐一定離唔開食餃子,呢度的餃子係自家制外,仲有特別款式,包括菠菜皮韭菜餃同埋媽媽梅菜豬肉餃。小食方面,首推蟹籽百花油條,油條夠脆,百花肉夠彈牙,細細舊少食多滋味幾好。至於花雕醉鮑魚同磯煮鮑魚都餣得幾好
[日本A4+黑毛和牛]
[金湯椰子雞鍋‧自家麻辣鴨血豆腐湯底]
[壽喜燒黑豚肉]
[自家制餃子]
[蟹籽百花油條‧花雕醉鮑魚‧磯煮鮑魚]
小食方面,首推蟹籽百花油條,油條夠脆,百花肉夠彈牙,細細舊少食多滋味幾好。至於花雕醉鮑魚同磯煮鮑魚都餣得幾好,鮑魚肉質夠爽彈,證明夠新鮮!
最後飲品方面,都有好多自家制的茶酒系列與及本地品牌有得解系列。而配料區方面,估唔到有振興丸同魚腐任食,潮洲粿肉有扎肉的感覺,疏菜方面有七彩薯仔片同埋花生芽菜,真係幾有驚喜。