2022-10-11 54 浏览
今日突然之間好想食日本菜,係openrice見到呢間新開嘅餐廳好似唔錯就試吓啦😍餐廳採用木系嘅design 仲有好多款清酒 好有居酒屋嘅感覺,但又好闊落喎!好啱同friend坐係度慢慢傾吓偈😙我哋兩個人嗌咗好多野食🫣首先刺身方面我哋嗌咗油甘魚同吞拿魚。兩款都好鮮甜,厚切魚生嘅口感唔錯,唔會有筋/骨,可以一試!另外因為想食海膽,我哋就嗌咗一個三文魚海膽飯😍本身有啲驚會太多飯食到太飽,不過佢個份量啱啱好,有5塊三文魚,三文魚子同海膽。海膽好甘甜,入口即溶,同三文魚好夾啊😙之後就有串燒六式拼盤 (鹽汁),有雞肉、羊肉、雞翼、荔枝豬肉、牛肉同牛舌。每一款肉都燒得啱啱好,有串燒嘅香味又唔會過熱同好難咬,最好食係荔枝豬肉,甜甜地嘅果汁配埋肥豬肉好邪惡啊😍嗌咗海老天婦羅🍤有4隻好大嘅蝦,因為好大隻所以兩個人share都覺得有啲飽肚,好彩佢唔會好多粉但隻蝦就好細隻咁,都好好食又新鮮。我哋仲嗌咗個豚肉豆腐鍋,個鍋一個人食應該會好飽!因為佢有好多塊豚肉,豆腐有兩三舊,仲有其他配菜 (芋絲 金菇 白菜 西洋菜等),每一樣餸都唔差,重點係個湯底嘅豚肉味非常香濃,係會令人想飲晒啲湯底啊🫢最後野飲就嗌咗熱嘅玫瑰蘋

最後野飲就嗌咗熱嘅玫瑰蘋果茶 (一壺)。佢係一個茶包嚟嘅,仲加咗蘋果同檸檬,玫瑰花香味好香濃,食完啲熱氣啲嘅餸再飲杯熱茶,可以同frd一齊坐係度慢慢傾吓偈,過一個好chilll嘅夜晚~✨