<臻一鮨> 📍尖沙咀🔸重慶大廈Basement有另一新景象 👀🔸尖沙咀旺區中價位高質日本菜 🍣係歐洲果陣極度Crave for Asian food,尖沙嘴番工嘅朋友仔介紹左佢嘅新飯堂比我 🤭 所以我早早就Book左位,一番到香港就有得食~ Book完先發現原來位置係重慶大廈,本身有啲淆底 🤣🤣🤣 但都膽粗粗咁去,發現原來重慶大廈Basement係走文青風 🤭 極大反差感,而餐廳口入唔係重慶大慶,餐廳都只不過落電梯轉右,位置都幾方便。可能我早早Book位,餐廳留左卡位比我坐,格局幾大,幾舒服。枱面仲備有有桂花,幾有心思 🌼🌼🌼令和怪物($138) — 手板咁大隻嘅令和怪物 😍 奶滑鮮甜!超級勁勁勁勁勁好食!日本蠔真係零舍不同!🦪🦪🦪本身打算叫《特上壽司8貫》,但set裡頭有我唔岩口味嘅壽司,所以最後決定自選,計落價錢都差唔多。Overall刺身新鮮,醋飯唔會大舊,甜醋味適中。Sushi MUST have items:No.1 左口魚裙邊壽司($18) — 超勁魚油 🥴 如果可以火灸再「辣一辣」面頭塊刺身會更正斗!No.2 油甘魚腩 ($33) — 呢個係小貴 🤭 但值
<臻一鮨> 📍尖沙咀
🔸重慶大廈Basement有另一新景象 👀
🔸尖沙咀旺區中價位高質日本菜 🍣

令和怪物

Sushi MUST have items:
No.2 油甘魚腩 ($33) — 呢個係小貴 🤭 但值得!油甘魚刺身肥美,而且厚肉!正!總之好味就抵!
No. 3 赤海老壽司 ($28) — 肥美赤海老,鮮甜爽口 🤤🦐🦐🦐 Mamamia … 巧巧味喔🧡
自選壽司

做得碳水化合人當然唔少得叫番個飯啦!🕺🏻🍚🕺🏻🍣🕺🏻🍙

黑松露和牛炒飯($168) — 撈起個炒飯,黑松露迎臉撲上 ♨️ 好香!炒飯粒粒分明 😋 好食!不過我自己衰多手,㩒左少鹽少油,下次食少油就OK了。
黑松露和牛炒飯

鹽燒油甘魚鮫 ($128) — 我無expect過有兩個拳頭咁大個 😯 Surprise左一野!同埋似乎條油甘魚係「左撇子」 🤣🤣🤣🤣🤣 因為左面比較厚肉小小,而右邊就肉薄啲同多脂肪。我地係度估條傻魚應該係一直向右游,無用過右手所先食落先咁肥美鮮嫩(勁白痴,笑死左🤣)
鹽燒油甘魚鮫

埋單兩個人食咁豐富都係$700左右,尖沙咀呢頭晚餐黎講人頭價都係$350,相當抵食!😎👍🏼 臨走果陣見到Lunch set menu都係$70。痴鬼線!唔怪得知朋友放飯成日黎幫襯啦!仲平過鰂魚涌 !
2023-04-24
自選壽司