2023-10-15
近排除左燒肉,邊爐,烤魚,壽喜燒,居酒屋,鐵板燒咩都食過哂🤪又係時候發掘新餐廳滿足女朋友既胃口,最後揀左依間類似廚師發板既日式新派fusion菜🫰🏻比佢既米芝蓮星級餐廳總廚主理既噱頭吸引左,期待左好耐🥹北海道椰子牛魚介嚐味套餐 $798純米酒閖🍷好清!易入口,會想不斷繼續飲既沖動!☺️小鉢 一 大豆題材(魚子醬•帆立貝•鮑魚•和牛)第一道菜用大豆做主題,每份都色澤吸引,用料精緻,味道亦十分出色👍🏻1️⃣細細既cone型腐皮上面有和牛他他,最頂層有魚子醬🤤魚子醬獨特既鮮味同細滑既質感增添不少分數,而腐皮香脆可口,和牛他他亦有嚼勁,整體幾match🥴2️⃣大豆慕絲做醬汁,材料有銀魚同帆立貝,慕絲既味道比我想像中更為突出🤓上面仲有少量調味,咸度適中,而銀魚味道超濃😋帆立貝則非常鮮甜3️⃣外層係腐乳醬撻皮,中間係魷魚同鮑魚,上面則有紫蘇葉做襯托,撻皮既感覺較為surprised,腐乳味道鹹、微辣拎到個平衡,加上新鮮魷魚同鮑魚都十分彈牙,係精美既菜式😉阿根廷赤海蝦🦞來自阿根廷既赤海蝦肉質鮮嫩,入口有嚼勁,蝦肉味濃郁🤩最底層則係日本水雲,有種食緊冷麵既感覺,水雲酸酸甜甜加上海葡萄一齊食,超開胃🤤作為前菜既角色十
北海道椰子牛魚介嚐味套餐 $798
純米酒閖
純米酒閖🍷
好清!易入口,會想不斷繼續飲既沖動!☺️
小鉢 一 大豆題材(魚子醬•帆立貝•鮑魚•和牛)
小鉢 一 大豆題材(魚子醬•帆立貝•鮑魚•和牛)
阿根廷赤海蝦
阿根廷赤海蝦🦞
來自阿根廷既赤海蝦肉質鮮嫩,入口有嚼勁,蝦肉味濃郁🤩最底層則係日本水雲,有種食緊冷麵既感覺,水雲酸酸甜甜加上海葡萄一齊食,超開胃🤤作為前菜既角色十分稱職!
牛舌三味
牛舌三味
慢煮48小時既牛舌👅果然係唔同d,用心製作係食得出🐮3件都好軟好腍,由右手數起分別係
右:柚子燈籠椒,味道清新而且容易入口,應該較多人喜歡
中:山葵莖,個人最鐘意,因為wasabi更能牛舌既味道相輔相成
左:蕃茄梅子,梅子味道相對上蓋過蕃茄,但都幾好食
一夜乾三文魚約克布甸
一夜乾三文魚約克布甸
店員話依道係餐廳既招牌菜,布甸麵包搭配三文魚子漬🐟旁邊則係淡雪塩,裡面既布甸cream質感細滑,有好濃既三文魚味道,果然係招牌☺️而且三文魚子都唔慳皮,吸引!
甘鯛立鱗燒
甘鯛立鱗燒
甘鯛既外層係用立鱗燒既方法製成,店員解釋係經過反覆既滾油,燙熟魚鱗令到佢香脆🤪依種煮法通常需要高溫,以確保鱗片變得脆軟,但魚肉唔會過度烹煮。脆脆既鱗片加下美味既魚肉,令我覺得食一舊係唔夠🥹
牛骨髓
牛骨髓
牛骨髓,日本生蛋黃🥚配北海道七星米飯🍚牛骨果part則係和牛燉肉,蘋果乾,洋蔥粒,我將佢地全部撈埋一齊,材料固然新鮮,但都蓋唔過牛骨髓既光芒,骨髓係牛骨骼中柔軟而豐滿既部分,質感極為滑嫩和美味濃郁既脂肪😭當然和牛燉肉都十分出色,同埋唔少得北海道最出名既七星米,粒粒分別有咬口😁
北海道東原牧場椰子牛
北海道東原牧場椰子牛
終於都到我最期待既牛扒,肉質嫩口、油脂比我想像中豐富😍厚實且生熟程度恰到好處,旁邊有數款調味供食用,任君選擇,好好食😋
漬物五點+伴菜
粟米最印象深刻,其他伴菜則以打卡為主,味道則無記憶點😂
石榴酒巴巴蛋糕
甜品石榴酒巴巴蛋糕
巴巴蛋糕成份有櫻尾氈酒製作,超濃酒味,好似飲緊酒咁😎雲呢拿雪糕上面有青瓜乳酪,整體感覺清新能夠同濃郁酒味蛋糕相映成趣,而自家製朱古力曲奇就為依餐晚餐畫上完美句號👍🏻