2024-02-15 179 浏览
📀鮨沅生📀年初四晚🧧,去左位于铜锣湾新开楼上铺鮨沅生食OMAKASE⭐️,好幸运,食材如拖罗都系当晚刚刚到餐厅,拖罗系半养殖,当晚呢部份系近鱼头位置,所以特别肥美🤤,今晚嘅厨师发板,均由拥有16 年经验嘅生师傅(曾跟随米芝莲星级日本师傅)亲自主理,我坐系寿司吧台,一路叹一路睇住生师傅的刀工干净俐落,手艺灵活超凡,每件食材经生师傅的手后都变成艺术品,两个多小时Omakase,真系一顿性价比高的晚餐😍⭐️真心推介⭐️晚市:13品 沅套餐($1380/位)16品 生套餐($1680/位)(另加一服务费)午市午餐:$580/$780(位)(另加一服务费)今次我享用嘅系16 品「沅」套餐🥰,已经好够饱🥰👍,如果想试多几样刺身、寿司或时令食材,就可以试「生」套餐🥰👍💠面豉青瓜青瓜清新爽口,配上日本面豉酱,好夹好开胃🤤💠葱油蚝茶碗蒸生师傅将爆香嘅葱油放喺调咗味嘅蚝上,再放喺热腾腾嫩滑嘅蒸蛋上,好惊喜。💠野生左口鱼新鲜野生左口鱼,刚刚晚上才运到餐厅,薄切左口鱼,味道清新,鱼边爽口弹牙,沾上炭盬,好鲜美。💠汁煮八爪鱼🐙八爪鱼🐙又香又腍,甜甜地酸酸地嘅酱汁配埋芥末籽 ,又系必食之作。💠鲭鱼卷见到生师傅刨青瓜🥒,
📀鮨沅生📀

晚市:
13品 沅套餐($1380/位)
16品 生套餐($1680/位)
(另加一服务费)

午市午餐:
$580/$780(位)
(另加一服务费)

今次我享用嘅系16 品「沅」套餐🥰,已经好够饱🥰👍,如果想试多几样刺身寿司或时令食材,就可以试「生」套餐🥰👍

💠面豉青瓜
青瓜清新爽口,配上日本面豉酱,好夹好开胃🤤

💠葱油蚝茶碗蒸
生师傅将爆香嘅葱油放喺
调咗味嘅蚝上,再放喺热腾腾嫩滑嘅蒸蛋上,好惊喜。

💠野生左口鱼

💠汁煮八爪鱼🐙

💠鲭鱼卷
见到生师傅刨青瓜🥒,手艺一流,一条过唔断嘅👍👏🏻,紫菜包住鲭鱼、青瓜丝、紫苏叶(切丝)及用醋汁浸过昆布,生师傅手握力度好细致精准,最后撒上芝麻,沾埋芥茉一齐食,口感好丰富。

💠牛油煎白子
通常白子都会当刺身咁食,而今次就用牛油轻轻煎白子,外层微焦,内𥚃一D都唔腥,软绵绵,好Creamy,正正正👍🤤

🍣寿司
📀海胆
📀赤海虾
📀海鳗鱼
📀拖罗卷

寿司饭用木桶盛载著,暖暖的,特别好味👍
赤贝寿司,好爽口,仲有淡淡柚子皮味,正🥰;大拖罗寿司用网烧一烧,脂香四溢;赤海虾寿司,赤海虾好鲜甜,寿司饭再捞埋新鲜蛋黄酱,仲有虾头嘅膏😍,超级满足;仲有海胆寿司,上层系盬水海胆,味道清D,而下层系赤口海胆,味道浓郁D,一清一浓,好夹,海胆控嘅我简直爱死呀😍

🥚玉子
🥘赤面豉汤
🍨豆腐雪糕
奶味重,好香豆腐味👍
@yuensang_sushi