2023-02-16 59 浏览
吃扒旺角豉油街108地舖前日同朋友傾開要慶祝生日,話晒都好耐無据扒,但為左方便工作地點,我地都一致決定去旺角,因為交通非常方便而且返屋企又快!今次我同朋友揀左「吃扒」,顧名思義緊係去吃扒喇,餐廳門口見到都唔少人排隊,好彩我地都好快搵到位坐,餐廳設計有種復古既感覺,十分有情調,係慶祝生日既好地方。係餐牌上亦都有唔同既扒類選擇,而我地今次揀左加錢轉套餐,有餐包、湯、飲品同埋甜品!我地叫左羅餸湯,估唔到會咁足料,飲落去味道好濃郁,酸酸地十分開胃,唔知有無朋友會好似我咁,我好中意食餐包既時候沾埋個羅餸湯咁食,而本身個餐包配上牛油,個包亦都好軟熟。熱熔芝士紐西蘭牛柳我今次揀左5成熟,而且有得揀要咩汁,今次我就揀左要黑椒汁,好快店員就遞上香噴噴既牛,然後就到熱溶芝士出場,店員會用個煎pan加熱火焰芝士,然後再慢慢倒落牛柳上,畫面非業震憾同邪惡,一切塊牛好軟林林,肉質非常嫩滑,入口多汁,芝士都唔會蓋過原先既牛味,好好味啊!西冷牛扒一上菜既時候塊西冷好大塊,店員為我地例上黑椒汁時勁細心提醒我地搵張紙巾擋住,費是彈到。當黑椒汁倒落去時,個鐵板嗞嗞聲,聞起勁香,朋友叫左意粉,估唔到個意粉食落都幾爽口,撈埋
吃扒
旺角豉油街108地舖

熱熔芝士紐西蘭牛柳

西冷牛扒
一上菜既時候塊西冷好大塊,店員為我地例上黑椒汁時勁細心提醒我地搵張紙巾擋住,費是彈到。當黑椒汁倒落去時,個鐵板嗞嗞聲,聞起勁香,朋友叫左意粉,估唔到個意粉食落都幾爽口,撈埋D汁真係好正!

食到最後職員送上套餐既甜品,係我中意既朱古力雪糕啊,面頭重要加左朱古加醬同朱古力碎,好懷舊既感覺!