2023-08-25 11 浏览
今日嚟到位於厚福街藍馬商業大廈9樓嘅一方堂居酒屋食日本料理 厚福街原本都有好多唔同嘅餐廳 可能大家未必會留意到呢間樓上鋪 但係呢間好值得大家嚟試吓 有好多好有心思同特色嘅食物 環境都好適合同朋友或者男女朋友嚟食今次我哋叫咗七款唔同嘅嘢食 每一款都好出色 我哋首先叫咗生蠔 本身生蠔已經有幾重海水味同肥美多肉 表面仲配左店家特製嘅柚子汁同青檸 食落好清新 唔係特別鍾意食生蠔嘅都可以試吓 另外叫咗佢哋嘅松島魚餅 佢嘅皮好煙韌 咬落好彈牙多汁 好香魚味 我哋仲叫咗甲羅燒 好重蟹味 配上多士,同埋店家自製嘅Wasabi皮壽司 都好出色,完全唔輸配飯食 鍾意食蟹膏嘅人一定覺得好滿足係壽司卷物方面 跟住就叫咗佢有特色嘅奈良卷 呢個奈良卷外表已經好特別 望落好似燒賣 外皮係Wasabi嘅味 中間放咗好多唔同嘅角切刺身 再加上cream cheese令到成個口感同埋味道都好豐富 算係幾有驚喜 唔係剩係得個樣嘅嘢食 我哋仲叫咗中拖羅 左口魚邊 油甘魚壽司 壽司用咗赤醋飯 令到味道層次豐富咗 中拖羅無筋 都有油香 最後仲叫咗串燒同埋鰻魚柳川 串燒燒得好好 大蔥好淋 唔會乾 雞肉好嫩滑 雞軟骨都唔錯 最主要配

最後仲叫咗串燒同埋鰻魚柳川 串燒燒得好好 大蔥好淋 唔會乾 雞肉好嫩滑 雞軟骨都唔錯 最主要配埋柚子胡椒醬 令到個串燒上升左一個層次 食落唔會好油膩 同串燒好夾 鰻魚食落同平時嘅蒲燒鰻魚好唔同 外皮唔會燒到好乾 食到鰻魚嘅滑嫩