2021-07-25 20 浏览
- 行完銅鑼灣,想同朋友覓食,偶然見到百樂中心既胡爐好似幾吸引,於是決定試一試。- 上到樓之後,發覺胡爐係一間打邊爐既餐廳,格局有少少似私房菜,比較宮廷feel。- 我地坐低之後就叫左金翅花膠乳鴿湯底,雖然店員話乳鴿換左做雞,但材料一樣十足!先講湯底材料,金翅花膠雞湯非常養生,除左有金翅、瑤柱粒、花膠同雞🐔,仲有大大隻鮑魚同海參,非常高級。- 食材都同樣唔馬虎嫁,我地今次有4個人,所以都叫左幾多野食下,等我逐一介紹啦!- 打邊爐唔少得肥牛🐮,所以我地叫左手切安格斯肥牛(小),雖然Menu話係細份,但其實一啲都唔少。未淥之前睇得出油花好均勻,食落去更加不得了,非常軟嫩🤤。- 另外因為Menu眼花撩亂,手打丸有勁多種類。而我地每樣都想試下,所以叫左5款黎食,驚太多所以全部叫半份。- 今次手打丸我係極度想推薦俾大家,因為每款都真係彈牙到不得了。皇帝柱貝墨魚丸🐙好有鮮味,柱貝一絲絲咁,鹹鹹地。黑松露芝士手打牛丸🧀食落好香濃,黑松露同芝士勁邪惡!黑松露墨魚丸同樣好有黑松露味。黃金墨魚丸🍳入面有鹹蛋黃,濃郁得黎唔會太搶味。蟹子蝦丸🦀🦐應該係咁多款最有口感既一款,因為蟹子咬落去卜卜聲,本體亦都非常彈

- 今次手打丸我係極度想推薦俾大家,因為每款都真係彈牙到不得了。皇帝柱貝墨魚丸🐙好有鮮味,柱貝一絲絲咁,鹹鹹地。黑松露芝士手打牛丸🧀食落好香濃,黑松露同芝士勁邪惡!黑松露墨魚丸同樣好有黑松露味。黃金墨魚丸🍳入面有鹹蛋黃,濃郁得黎唔會太搶味。蟹子蝦丸🦀🦐應該係咁多款最有口感既一款,因為蟹子咬落去卜卜聲,本體亦都非常彈牙,兩種層次,一試難忘。

- 之後我地都叫左脆肉鯇🐟,店家非常聰明,無整走個魚皮,非常爽脆彈牙,食得出好新鮮。而且唔會有腥味,反而啖啖肉。

- 打邊爐亦都唔少得響鈴,我地今次叫紫菜響鈴,食落唔會有油味。朋友想食鴨血🦆,點知我地一叫就好大份,今餐性價比都好高。

- 除左食肉,飲食均衡最緊要食菜。我地叫左蔬菜拼盤,有唐生菜同娃娃菜🥬。另外再叫左厚切萵筍片同秋葵,全部新鮮唔會黑。

- 飲品方面,我地叫左竹蔗茅根水🎋,清甜又解渴,適合打完邊爐下下火。而且甜度適中,非常養生健康。