2018-07-30 3117 浏览
一個月前買左呢度既團購,其實買團購都好怕會中伏,不過我都仍然買呢間,原因有兩個,第一係團購價錢比正價平百零蚊,但食物種類同正價一樣,而且可以燒2.5小時😀;原因二係見到呢度既食評唔差,加上新開張,環境一定乾淨。😏我同朋友六點黎到,入座率將近一半;呢度無論座位定走廊都好寬敞,地板唔跣,地方乾淨,重點係抽風做得唔錯,唔會好焗好油煙味!!🤓 裝修都唔錯,四處都掛上燈籠同櫻花,牆上更貼有日本風既牆紙,再播日本音樂,整體令人感覺舒服☺️入座無耐,職員會先送上刺身拼盤、海鮮拼盤同埋和牛拼盤,每盤賣相都好靚🤤。刺身拼盤 (內有海膽、甜蝦、三文魚、八爪魚、鯛魚、帶子、赤身)除左海膽之外,其他刺身都可以任點;海膽鮮甜😍;八爪魚唔錯,唔會似食梗香口膠;三文魚太瘦;帶子唔夠厚身;就連平時唔食既鯛魚呢度都唔錯,唔會腥!! 😮點知第二round既鯛魚就有腥味,唔敢再叫😂海鮮拼盤 (內有生蠔、帶子、鮑魚、喜之次、大蝦) 當中只有大蝦可以任點生蠔大隻又飽滿;帶子加上牛油一齊煮,吸收左牛油香味;鮑魚彈牙;😋我知道喜之次係一款日本高級既深海魚,由於脂肪豐富,肉質都較為肥美,售價仲唔平架,但估唔到呢度入座會送一條,而且都幾

點知第二round既鯛魚就有腥味,唔敢再叫😂

生蠔大隻又飽滿
;帶子加上牛油一齊煮,吸收左牛油香味;鮑魚彈牙;😋
我知道喜之次係一款日本高級既深海魚,由於脂肪豐富,肉質都較為肥美,售價仲唔平架,但估唔到呢度入座會送一條,而且都幾新鮮添!😃!
第一次食喜之次,本身燒果陣會擔心魚肉會痴哂落個網度,但燒完之後,喜之次仍然保持完整無缺! 魚肉彈牙,有少少乾但唔鞋,不過嫌佢鹹左d。
我好中意食海鮮,所以encore左好多次大蝦,蝦頭多膏,蝦味濃,肉質算彈牙,叫左幾次都係大大隻

和牛拼盤 (內有和牛西冷、肉眼、牛胸腹、牛肋骨、豚西冷、手羽、骨付雞肉腸、七味豚拖羅)
由於我唔食雞翼,所以只有朋友試,佢話太鹹,結果掉左;第一次食骨付雞肉腸,似多左支骨既腸仔,印象麻麻,所以無再點;呢盤和牛中最好味既係牛胸腹,無論係油脂、肉質、牛味、肉汁都係最正!!
! 其餘三個部位都不分上下;七味豚拖羅醃料太重,鹹得制。
第二round和牛,我地點左厚切和牛舌片同埋一口牛粒,份量係比我地寫既少左,而且味道亦都無第一round既咁好食;但之後就越出越差,雪花都變成明顯既分層脂肪同紅肉…😣
天婦羅點左蝦、蕃薯、南瓜、芝士年糕、菇、茄子,由於每樣都係新鮮炸出黎,所以外皮脆身,我覺得每款都唔錯😋,南瓜清甜,茄子同菇多汁;不過蝦肉質較實,唔係爽口既蝦

由於朋友係碳水化合物怪,每餐都要食番少少澱粉質既野,所以點左個烏冬
但我地無諗過放題既烏冬size份量居然有咁多😳,足足係一個完整既烏冬量
烏冬彈牙,湯偏清淡,我就麻麻地啦

飲品方面,除左罐裝汽水、啤酒之外,仲有4款清酒,1款紅酒同白酒,唔夠既話仲有即裝啤酒。柚子清酒味道唔錯,偏甜易入口,飲完之後仲會有少少既柚子澀味
白酒味道似啤酒,一般

食完鹹點,就輪到甜品
呢度除左提供雲尼拿、朱古力、草莓三款口味既movenpick雪糕同另一款唔知咩品牌既香蕉味雪糕外,仲有Dreyer’s開心果味雪條。除此之外更有藍莓芝士凍餅同埋木糠布甸,前者無芝士味,後者味道ok。

整體呢度既食物質素唔錯,環境舒適,坐得舒服,進膳時間又充足。值得一讚既係呢度職員既服務態度非常之好!!
有禮貎、主動收垃圾、收碟/上菜快,重點係反應敏捷,有幾次我地寫完紙仔都未舉起,職員已經主動行埋黎問我地係米加單,讚!!
2018-07-27