2023-02-09
好鍾意食壽喜燒同Shabu shabu嘅我🍲最近去咗位於銅鑼灣嘅華小料理屋Hana食壽喜燒🐮Hana係一間迎合嗜食牛肉而又鍾情日本料理顧客口味嘅餐廳,主打「鍋物」🔥當中以日式涮鍋、壽喜燒及日式蒸籠料理為主打菜式😍🔥壽喜燒Hana特選當年關西烹調方法,利用秘制醬汁,純米吟釀,配合精研菜式同特級產地直送牛肉🐮鮮嫩豐味一試難忘😛🍲涮鍋和牛配合野菜及豆腐烹調,加上特製日式汁醬點食,口感更勝一籌😋♨️蒸籠料理Hana嘅野菜蒸利用蒸籠加熱,盡把和牛肉汁鮮味停留喺最佳狀態,再導人野菜當中,想一嚐原味料理嘅客人唔可以唔試🤩三款食法都好吸引😍最後揀咗壽喜燒🔥而每一款都會有前菜精品盛、野菜拼盤、烏冬/白飯、甜品,非常豐盛🤩之後就揀食邊一款牛🐮分別有日本A5和牛、日本A3和牛、豪洲純和牛、美國安格斯牛🐄我揀咗A5和牛同A3和牛😍A5和牛油份最多,所以肉質最軟腍鬆化😝而A3則相對較瘦,牛味亦較濃烈🐮和牛每一片雪花紋路平均,厚身份量足,入口即溶🤤壽喜燒味道濃味😝令到牛肉非常入味🐮店員仲會按返客人喜愛嘅生熟程度,即場幫客人燒🫶🏻串燒拼盤另外仲叫咗串燒拼盤🍢分別有牛舌、豚腩、地雞翼明太子、雞肉棒、長蔥同冬菇🤩串燒香口
🔥壽喜燒
🍲涮鍋
♨️蒸籠料理
串燒拼盤
另外仲叫咗串燒拼盤🍢分別有牛舌、豚腩、地雞翼明太子、雞肉棒、長蔥同冬菇🤩串燒香口惹味,有醬燒、鹽燒唔同嘅燒法😝啖啖肉相當滋味😚