2021-08-25 236 浏览
【從未試過... 食飯食到忘記自己喺香港】出去食飯都食咗20幾年.. 通常食Omakase嘅餐廳都係好神秘外邊只係會睇到少少 甚至完全睇唔到入面而今次同朋去呢間位於灣仔嘅___ 格局真係非常特別舖面都係一異黑色為主 入邊點樣 係完全睇唔到打開門時 映入眼簾並唔係餐廳格局而家一個富有日本特色嘅超迷你小巷要再開多道門 先會入到去餐廳內部真係一個幾有特色嘅設計呀!由於係廚師發版 所以係咩都唔洗諗等師傅準備食材等咗陣 就直入正題!師傅都係按照由淡到濃味次序去整平時上壽司時 都會見到魚生面會有淡淡鼓油色但今次咩色都冇 正當心中有疑惑時師傅立即介紹 佢哋用嘅係白鼓油 所以唔會見到有色特點係 咸度會淡啲 比魚味有更大空間發揮而食落口時 亦都感覺到係冇咁咸 整體講係淡味咗但反而個魚香會有更深感受 真係幾唔錯以下就簡單介紹下啦 自己覺得好鐘意就會講多2句!!伊左目 第一件壽司 係淡淡嘅魚香平政 師傅話同油甘魚同科 但食落比較彈牙帆立貝 加咗 檸檬汁同岩鹽 酸味 咸味 再加上帆立貝嘅鮮味 3味集於一身時 好正!金目鯛 皮下脂肪位做咗火灼 口感好柔軟牡丹蝦 呢個係我其中一件最鐘意嘅!!! 因為面頭黃黃地嘅
【從未試過... 食飯食到忘記自己喺香港】

外邊只係會睇到少少 甚至完全睇唔到入面
而今次同朋去呢間位於灣仔嘅___ 格局真係非常特別
舖面都係一異黑色為主 入邊點樣 係完全睇唔到
打開門時 映入眼簾並唔係餐廳格局
而家一個富有日本特色嘅超迷你小巷
要再開多道門 先會入到去餐廳內部
真係一個幾有特色嘅設計呀!

由於係廚師發版 所以係咩都唔洗諗
等師傅準備食材等咗陣 就直入正題!
師傅都係按照由淡到濃味次序去整
平時上壽司時 都會見到魚生面會有淡淡鼓油色
但今次咩色都冇 正當心中有疑惑時
師傅立即介紹 佢哋用嘅係白鼓油 所以唔會見到有色
特點係 咸度會淡啲 比魚味有更大空間發揮
而食落口時 亦都感覺到係冇咁咸 整體講係淡味咗
但反而個魚香會有更深感受 真係幾唔錯

以下就簡單介紹下啦 自己覺得好鐘意就會講多2句!!

伊左目 第一件壽司 係淡淡嘅魚香

平政 師傅話同油甘魚同科 但食落比較彈牙

金目鯛 皮下脂肪位做咗火灼 口感好柔軟

牡丹蝦 呢個係我其中一件最鐘意嘅!!! 因為面頭黃黃地嘅 係加咗白鼓油嘅蝦膏同平時食開嘅牡丹蝦完全唔同層次 加咗蝦膏後 成件壽司完整咗 好L正!

深海池魚 面頭係生紫菜 如果你係鐘意油脂味 呢件會好啱你 非常濃郁 正!

赤身醬油漬 師父解釋赤身本身會有浸酸味 而用醬油呢 就可以去除酸味 等啲酸味唔好搶走赤本身嘅味道

赤鯥魚 上邊係木魚花 同樣係油香強勁 但好在唔膩

中拖羅 唔需要點介紹 好食! 好食! 同埋 好食!

馬糞海膽 放入口中已經係咁發出 「唔...唔....唔...」 知咩事啦