2021-04-20
-味道樂居酒屋位於尖沙咀河內道,正正係K-11商場對面。呢間餐廳充滿日本懷舊復古風味,令人彷似置身係日本🇯🇵咁。-見到幾乎每枱客人都會叫原條成田醬炭火燒鰻魚飯,相信應該係呢間餐廳必叫既招牌鰻魚飯。-好奇之下,我地都叫左呢款巨大化鰻魚飯。果然上枱既時候,鰻魚尺寸名副其實,視覺效果非常衝擊😍,外貌都非常吸引。-呢款咁震撼既鰻魚飯味道甜甜地,有濃濃既鰻魚汁,而且有少許炭烤味。口感方面,因為呢款鰻魚並非一般廉價星鰻,而係真真正正既貴價鰻魚,所以食落好厚身,啖啖都係肉,連埋底下既日本米🍚食,配合得天衣無縫。-小食方面,我地叫左七味唐揚魷魚鬚🦑。呢款唐揚魷魚鬚表面有滿滿既七味粉同椒鹽,食落非常香脆可口,用黎送酒🍶一流!但今次我地無飲酒,反而飲左店鋪送上既茶🍵,佢地既茶亦非常清香解膩,飲完全身暖笠笠🥰!-至於鐵板牛油煎黑松露帆立貝,未食之前黑松露同牛油味已經撲鼻而黎。加上鐵板熱辣辣咁上,帆立貝表面有啲香脆,而底下既菇🍄亦已經吸收哂所有精華。大大粒既帆立貝食落好有黑松露味,而且好有彈性,海鮮甜味同黑松露味加埋好有層次感。-脆炸軟殼蟹🦀反卷方面,軟殼蟹仍然脆口,配搭蛋黃醬🥚同蟹子,食落唔會油膩,配搭Ba
-脆炸軟殼蟹🦀反卷方面,軟殼蟹仍然脆口,配搭蛋黃醬🥚同蟹子,食落唔會油膩,配搭Balance得好好,非常適合香港人。
-而美國牛柳粒溏心蛋石鍋飯🐮,表面溏心蛋係非常吸引既日落橙色,食落係日式味淋醬油味。呢個飯有大量炸蒜,配搭牛柳粒有少少黑椒味,非常合拍。牛柳粒既油香味滲哂落底層既飯,全部撈埋食,真係可以食到幾碗。
-P.S 現時係任何時段惠顧,收藏味道樂既OpenRice❤️同Like👍🏻佢地社交平台專頁,就可以獲贈黑松露日式溏心蛋一客。