2020-07-24 25 浏览
今日放工同朋友黎左依間位於太和嘅芝加哥串燒酒場,鋪頭距離港鐵站好近,五分鐘左右就行到。店面好開揚,啱晒同朋友三五知己一齊食飯傾下計。佢串燒同酒嘅款式都好多,咁我就首先叫左一杯1664嘅白啤🍻,份量都足夠支持我食晒啲串燒。首先打頭陣嘅係香蒜芝士黑松露燒扇貝,扇貝燒得啱啱好唔會干晒水而且都好大隻,食落好香黑松露味😋第二就係大蔥雞脾肉串,佢每串都有三舊雞脾肉同兩件大蔥,啲肉好滑同埋醃得好入味配搭埋大蔥真係冇得彈。🐔第三就係健力士黑啤豬肉腸,條腸好大條而且好多汁,佢食落有好輕微嘅嘅黑啤味而且層腸衣好薄,一啖咬落去超好食!🥰🥰🥰而佢嘅招牌燒茄子真係唔洗講,大條,調味夠,燒嘅火喉啱啱好,真係不負佢招牌嘅名。🍆🍆🍆到最後壓軸就係蒜蓉牛油燒大頭蝦,佢拎過黎個陣已經聞到勁香嘅牛油味,食落仲香。蝦肉都算多,而且有唔少蝦膏,食得非常滋味。🦐🦐🦐