2023-01-24
我哋去咗日本咁多日,因為帶住偽韓仔,都冇乜識到啲好嘢!返到嚟香港,有工人姐姐幫手湊住,即刻帶埋婆婆去食和牛燒肉😍尖沙咀呢一間燒肉店,用嘅都係伊賀牛,有晒證書架🤩前菜三小碟有牛蒡漬、小女子、蒜頭漬,幾款植物,幫助我哋打開味蕾😆食到好正宗嘅日本味道☺️刺身油甘魚、深海池魚、火灸牛鰍,油甘魚超Juice,深海池魚分有光澤,睇相都見到係銀色嘅金光閃閃🥰而我就最鍾意火灸牛鰍,食落非常之有口感☺️主角和牛盛盒入邊有齊五款唔同部位嘅黃牛肉,每一款都厚薄適中,而且全部嘅油脂分布都好均勻,見到滿滿嘅油花🥰我就覺得肩胛肉最好食, juicy得黎,充滿油香,食落仲有爽脆口感🥳好特別燒蔬菜燒蔬菜入邊,迷你洋蔥最特別,猛火燒烤,燒完之後食到洋蔥嘅甜味,非常好食☺️銀鱈魚西京燒銀鱈魚非常香魚油味,食落口除咗魚油香之外,仲食到有魚肉嘅口感,同我喺日本食嘅味道一模一樣🤩最後食埋蕎麥麵,非常滿足,清新解膩又飽肚☺️仲有和牛白湯,可以清一清口腔,食埋最後嘅柚雪芭為呢一餐豐富嘅晚餐作結😊
前菜三小碟
刺身