2004-06-10 25 浏览
多年讀書生涯隨著「最後一戰」畫上句號喇。一行四人坐著巴士朝油尖旺搵食,慶祝一番...平時慣性地去旺角寧記柴蛙蛙,基於有朋不食得辣乎,唯有擱置,邊吹水邊遊巴士河之時,醒起其中友人試過大角咀什麼正宗澳門「豬骨煲」,覺得味道不錯可一試,於是拍心口帶路(雖則跟佢行左幾多冤枉路~)。咪講笑真係幾鬼偏,去到果條街,o的伙計猛話:「正宗先係哩一邊!」(由於隔離有一檔又係火鍋店),心想咪又係打邊爐有乜咁巴閉...真係攪鬼喇,大熱天時打邊爐!湯底:除左豬骨湯底(小90大120),仲有幾款湯底,豐儉尤人;配料:如一般打邊爐野,都無乜大特別,但唔係咁新鮮,牛肉有平有貴(睇住荷包食飯);額外特別:門口有生猛海鮮,伙計極力「推介」,小o的定力都幾難甩身;知名度:坐低就見佢地張貼o既報章什麼豬骨煲介紹,心想又係「飲食雜誌」吹捧技倆效應啦!總體黎講,無乜特別,可能未試過亦都唔識分點為之「正宗澳門豬骨煲」,豬骨係幾入味(相信係胡椒味)o既,隨湯o既蘿蔔,到尾聲時吸哂所有「精華」,反而係最好食o既東西;總好過我地叫o既乜丸物丸、帶子、牛肉...丫,友人不忘飲左些少豬骨湯添,猛話正,但本人覺得有點「師傅」喎,事關食完之後
總體黎講,無乜特別,可能未試過亦都唔識分點為之「正宗澳門豬骨煲」,豬骨係幾入味(相信係胡椒味)o既,隨湯o既蘿蔔,到尾聲時吸哂所有「精華」,反而係最好食o既東西;總好過我地叫o既乜丸物丸、帶子、牛肉...丫,友人不忘飲左些少豬骨湯添,猛話正,但本人覺得有點「師傅」喎,事關食完之後,成晚要狂飲水,仲有呀,感覺上佢地o的野冇咁新鮮,衛生環境又唔係咁好,有待改善啦!
平均每碟野都係十五同廿五雞(當然都有好多貴野o既),我地叫左唔係好多野,叫下叫下都要成每人九十蚊到啦(食埋海鮮真係唔只哩個價)。對於我黎講,哩度算試過下,唔係太好食又難搵!
是晚番到屋企阿毛煲左「青紅蘿蔔豬骨湯」,飲左一個湯碗,還是阿毛湯水無語論比~