2021-08-26
疫情之下無得出國玩,而又想食泰國野的話,就緊係去有小泰國之稱嘅九龍城搵正宗泰國野食啦,見有間餐廳好多人排隊捧場等位食,好受歡迎,所以我都唔執輸今次簡左呢間泰象館。冬蔭海鮮清湯平時飲得多都係顏色好鮮艷好濃嘅普通冬蔭功湯,今次就試一款清湯,好有驚喜,係冇普通冬蔭功湯咁濃烈,但帶一點清甜,冇咁辣得黎酸味會更加出,如果你唔鍾意咁濃烈嘅話呢款清湯岩晒你啦,而佢海鮮都好足料添。明爐青檸蒸烏頭魚食泰國嘢我就最鍾意食呢一味,一嚟佢上枱有一個咁有泰國特色嘅魚型爐賣相已經好靚,呢度仲要唔係得個樣,隻烏頭真心好食,魚肉結實飽滿,魚身有光澤,魚味濃無泥味。而配上嘅泰式酸辣汁好好味,加埋係爐上高慢火熱住黎食,保持個熱度,超級好食!蛋包鮮蝦金邊粉呢碟炒金邊係我食過咁多間泰式餐廳中最好食,一般餐廳會炒得好乾,但係呢一度炒得來好油潤,唔會太乾身,而且味道好好,配埋蛋皮賣相一流!
冬蔭海鮮清湯
明爐青檸蒸烏頭魚