2017-07-09 245 浏览
同老公預早慶祝將於7月尾進入結婚19週年為隆重其事 今晚決定去食日本野賀一賀 撐下枱腳 當然去之前都會係Openrice睇一睇食評作參考 老公訂位兩位18:30 拍車係安達中心 行過對面就到十分方便 不過位置算隱避兼喑黑色門面 好彩籃光招牌夠搶眼咋 接代侍應非常醒目 確認訂位就帶路入坐 內裡環境都較喑 適合大班朋友聚會間格 亦有適合情侶的 私隱度都高 味の原赤身沙律 $168超級大堆頭 份量足賣相又靚 主要食材好新鮮 除左沙律菜 還鐘意超甜車厘茄 新鮮藍莓 牛油果 杏仁果仁 溫泉蛋 主角係一片片的香煎吞拿魚刺身 即係將吞拿魚外輕輕煎下 實際上魚中間還是生的 食落就帶出兩種質感 先是香口脆邊配上嫩滑吞拿 加上招呼我地的女侍應 教我們的要將溫泉蛋撈起加上佢地的沙律汁一同食 就最好 當然跟著做味道一流 新鮮沙律菜配每種唔同口感游走酸甜之間 出色 果仁脆口 籃莓香甜 魚子醬迷你脆筒二重湊 $138上枱已經被吸引 4個可愛小脆筒內餡藏著更吸引的分別係海膽三文魚魚子同吞拿魚蓉黑魚子實在不能再等 一口一筒先食吞拿魚蓉 不用調味 新鮮便是 海膽對我來講又愛又恨 我喜愛它的鮮同亦驚佢的腥 今次真係食到鮮
同老公預早慶祝將於7月尾進入結婚19週年

味の原赤身沙律 $168

魚子醬迷你脆筒二重湊 $138

黑松露蟹醬配米餅 $168
睇落平平無奇 但係米餅係新鮮做 好脆又帶暖 淡淡黑松露香味無以往咁霸道 同蟹醬配合到無搶過蟹醬鮮甜 加上脆米餅 Yummy Yummy

借助黑松露香味令蟹醬更突出

橙薑汁蒜片烤牛排 $188
驚喜之作 賣相色調配親好靚 chef做到色 香 味效果 牛排鬆軟 紫蕃薯碎片+蒜片 帶點咬口 尤其橙薑汁令味覺升華 值得推介

海膽藜麥偏意粉 $198
送上枱我老公已經話好香 其實我都聞到有種香氣 睇住已經有視覺享受 面頭已經大大份海膽啦 再配上健康藜麥入撰 好好味好清新 發現左小小秘密 chef鐘意用菊花點綴 不過無不可呀 菊花無味唔會影響本身食材味道之餘 還可帶出色彩

最後係我期待試的甜品

煎鵝肝籃莓乾蕃石榴Gelato $148
第一次食這樣的鹹甜甜品 鵝肝喎 點解可以同Gelato夾埋嘅 原來係得嘅 仲出奇咁好味 唔明點解要落籃莓乾 你地去食過就會知 三種食材係會有化學作用令味道更層似架

其實Budget預計之內 但這樣好的新鮮食材 廚師的心思 絕對物有所值 還令我兩公婆回味再回味

2017-07-08