2019-01-30
呢個月係咁去食台灣菜,今日又同友人去食一間係我心目中一直好想試既台灣菜館,就係「三星台菜食堂」,係由藝人傅珮嘉老公所開,其實早係好耐以前已經開左好一排時間,但因為覺得新團隊夾唔黎,維持唔到本身水準而曾經結業,可見對食物質素要求之高,好彩之後重開返,等我可以試下呢間名人大讚既地道台灣菜!餐廳內外位於銅鑼灣地帶附近,有一座叫「 The L. Square 」,全座都係食肆,呢一類型既食肆大廈係香港已經多不勝數,呢一間「三星台菜食堂」更位於頂層二十一樓。雖然佔全層,但餐廳其實不大,座位大約十餘二十個,幸好餐廳都唔會將所有食客逼埋一齊坐,都希望客人食得舒服。食物選擇有季節/新推出既餐牌,而本身有既食物選擇真係唔算多,不過正宗台灣菜需要有既菜式呢到都有,貴精不貴多。真的好蝦捲 $42即炸蝦肉餅,分量好多,蝦肉餅好彈牙,仲釀左啲青豆,咬落更有口感,外層如能炸到酥脆會更香口。肉鬆黑白配.皮蛋豆腐 $42凍豆腐配上肉鬆勁夾!豆腐嫩滑,加上台式醬汁同肉鬆,入口舒服,簡簡單單已經冇得輸。滷味豆乾 $36都想試下佢既滷水系列,因為已經點左牛肉麵有牛肚,又唔想食豬耳,咁就揀左清淡啲既豆乾,份量都唔少,上面仲放
餐廳內外
食物選擇
真的好蝦捲 $42
真的好蝦捲
肉鬆黑白配.皮蛋豆腐 $42
肉鬆黑白配.皮蛋豆腐
滷味豆乾 $36
滷味豆乾
都想試下佢既滷水系列,因為已經點左牛肉麵有牛肚,又唔想食豬耳,咁就揀左清淡啲既豆乾,份量都唔少,上面仲放左啲蒜蓉,加上滷水汁好夠味,做前菜一流。
海膽魯肉飯(每日限定10碗) $138
海膽魯肉飯(每日限定10碗)
海膽配魯肉飯?季節限定,選用加拿大及馬糞海膽,配台灣魯肉飯,呢個配搭真係第一次見,仲每日限定10碗!有時加拿大海膽會好腥,呢隻唔會,入口好易融化,估唔到溶溶口感既海膽同有咬口兼肥瘦均勻既魯肉幾夾,油而不膩,再加上飛魚子,口感豐富。
珍寶紅燒三星麵 $148
珍寶紅燒三星麵
牛𦟌
三星即指牛筋、牛𦟌、牛肚。可以轉配幼麵、冬粉或蕃茄,我地就試返原始所配既麵底。珍寶真係好大碗,湯底深色,十分濃郁,頗為清甜,麵質可掛湯,配料都好多,牛筋食極都仲有,膠原十足;牛𦟌有成4大舊,每件連有少少脂肪位,軟硬度剛好,食落有層次;牛肚又係大大塊且掛汁。
超級水果茶 $36
友人點左杯水果茶,由於個人對水果茶真係完全冇興趣,所以都冇試,但友人覺得都OK。
總括而言,我同友人都食到捧住個肚走,好滿足,亦真係一間好高水準既台灣菜餐廳,而唔係被人捧出黎既假象,當有人問起我邊間台灣菜好食既時間,真係會令我第一時間答佢:「三星台菜食堂」。