餐厅: 十里洋場
资讯:

2019-10-30 1467 浏览
今次張生同寶仔慶祝張老先生嘅生日,因為張老先生想食中菜,所以寶仔就同張生一家嚟呢一間十里洋場食上海菜。雖然四個人食飯,但係大家都唔係食得好多,所以主要叫咗冷盤同點心。第一道菜係黑松露煙燻糖心蛋。上盤嘅時候有個玻璃蓋罩住啲煙,一打開就會有煙霧離漫的感覺。糖心蛋充滿煙燻的味道和上面的黑松露醬配搭,味道濃郁。下一道係醉乳鴿,平時醉雞就聽得多,但係醉乳鴿真係第一次聽,所以就試下。佢都保持住乳鴿嘅鮮味,肉質亦都不會太韌。但張生都係鍾意食燒乳鴿多啲。跟住呢道菜就係點解張生為張老先生揀十里洋場嘅原因啦!就係因為喺網上見到呢張蓑衣黃瓜嘅相。呢一道菜就係將青瓜用精湛嘅刀工切片,但又好小心咁唔會切開,再擺成好似蓑衣嘅形狀。睇到就知道廚師嘅功架啦。打卡影相必叫!跟住呢一道係陳醋紅蜇頭。雖然係睇落好似平平無奇嘅冷盤,但係原來非常之好食,四個人都爭住食呀!海蜇頭十分爽口,陳醋帶出嘅酸味調校得啱啱好,食到停唔到口!呢個碧綠圈子其實係筧菜拌炸豬大腸,份量都幾多,可惜除左張老先生想食,張生同寶仔都麻麻地豬大腸。如果唔係張老先生想食都唔會叫啦。睇咗好多食評都推介既脆煎灌湯小籠包。果然無介紹錯,鐵板上夠熱辣辣。皮薄脆底多

睇咗好多食評都推介既脆煎灌湯小籠包。果然無介紹錯,鐵板上夠熱辣辣。皮薄脆底多汁,感覺似小籠包同生煎包既混合,唔錯。

最後揀咗豆沙香蕉做甜品,唔會太膩,甜度啱啱好,入面既香蕉夠熱又香又軟,做個結尾非常滿足!

其實張生仲叫咗半份砂鍋雲吞雞!侍應會幫你分好每人一碗連雲吞上,點知掛住食無影到相!雖然聽落個菜式唔算特別,但個雞湯係超級濃郁!雲吞大大粒,鍾意飲湯既張老先生同張生都忍唔住係咁飲!下次一定再叫,影返相俾大家!高度推介!
2019-09-14
庆祝纪念