2018-04-26 72 浏览
同朋友出去食飯,大家口味唔同,距想食西餐牛扒,我想食日式鰻魚飯,點算好,竟然俾距搵到一間在中環附近有間日本料理,入到去環境好闊落,我地坐左卡位,好大好舒服👍🤗最緊要我地想食嘅都有!前菜係沙律,燉水蛋,麵市湯,以我自己喜好,先食左沙律,細細碟好精緻,好新鮮,無青味,先清新左味蕾先,再飲湯,好多滑豆腐,細細粒,好滑,最後先食水蛋,因為即蒸的,比較熱,配左細細地嘅匙梗,慢慢嘆,係超滑架,有菇吊味,好清香,好細細個嘅回憶,以前就係經常食,但係距甘滑無水泡真心不容易👍🤗最正都係立刻厚燒🔥嘅鰻魚,肉身好厚,好滑好彈牙😍正反兩面都燒得岩岩好,表皮小小脆,肉身好厚好嫩滑,小小蒲燒汁,可以食到鰻魚嘅原味,好鮮甜,正到不得了👍😍蒜汁牛排係7成熟,好滑,牛肉味好出,加埋秘制蒜汁香濃重口味,配一碗飯,唔夠還可以添飯,真係好窩心❤️最後甜品係抹茶🍵雪糕,好滑,抹茶味好濃,但係又唔會搶走牛奶香味,真係好掂😘👍😍

2018-04-22