2021-04-01
估唔到大圍新界區嘅市中心,都食到酸菜魚。間餐廳好大好多位好寬敞,有得食放題,但係我同朋友食唔到咁多野,所以揀咗酸菜鍋加火鍋配料。原條魚和烤魚,但當日太早未有鱸魚所以俾咗條班我哋,好正,哈哈!有兩個員工幫你將成個烤爐,連烤盤以及上面嘅食材放上枱拆掂係三服務值得一讚然後開火,滾一陣等魚同配料熟咗就可以食。下一段有好多韭菜芫荽等等嘅配料嘢味香濃,酸菜汁唔會太鹹,魚好滑。好大條魚,真係原條上,拆開啲魚肉嚟睇,入邊啲肉又白又滑淡淡都係肉,好少細骨。入邊啲魚肉幾靚!雖然有少少魚鱗但係魚皮都好好食。我同我朋友都好鍾意食魚,最鍾意嘅火鍋就係酸菜魚,今次呢個酸菜魚鍋好高質素,好好食一路滾住一路食好大厭,但冷氣夠涼,唔會焗住d味好多原本有嘅食材配料,洋蔥,菜等等,仲有蓮藕片,蒟蒻塊。廢到呼吸聲先重喎踢出,即係酸菜湯,雖然食到最後個湯底會偏鹹,但係叫資源加番啲湯就冇事,可以繼續食㗎啦。湯底嘅蒟蒻俾你增加飽肚感,但係又唔會學有浸何俊我咁因為唔會變肥。最後我同朋友食晒成個鍋,同埋需要佢嘅所有配料。
入邊啲魚肉幾靚!雖然有少少魚鱗但係魚皮都好好食。
一路滾住一路食好大厭,但冷氣夠涼,唔會焗住d味
好多原本有嘅食材配料,洋蔥,菜等等,仲有蓮藕片,蒟蒻塊。
最後我同朋友食晒成個鍋,同埋需要佢嘅所有配料。