2009-01-25
兩年前到此一遊, 買了馬拉糕試食....印象麻麻, 上兩個星期於荃灣廣場買了些賀年食品, 包括茶泡及角仔, 兩者也不及陸金記, 角仔最差, 皮極硬, 餡也不多! 今天落山後, 猶疑之際, 老公又提議入去飲茶! 上到二樓, 又係人山人海, 不過, 只要有點耐性, 兩人亦不難找到位置, 坐下後我亦不敢大動作, 因為熱水煲隨時在頭頂經過, 我們叫了地道茶盅, 枱面另有一個用來洗杯碟的碗, 不過, 我們不太敢用! 觀察了一會, 發現滿枱都是茶水, 不單因為客人不懂倒茶, 亦因為侍應倒水時濺出! 然後再看看其他客人的舉動便知道想吃到心目中的點心, 必須走到近廚房出點心車的位置!首先, 我拿了碟叉燒腸, 也忘了自己不能吃豉油, 嬸嬸下了便算吧, 叉燒唔太多, 腸算滑, 但幾厚皮! 然後, 走近廚房拿了碟千層糕, To be frantly, 糕的部分不鬆軟, 奶黃的位置亦不見得很滑, 但蛋黃香味濃! 馬拉糕到了附近, 再一次嘗試, 不太鬆軟, 略粗糙, 邊位亦不見得特別好吃, 跟上次一樣! 見了其他食客又圍著點心車, 於是又去"八卦", 今次拿了豬潤燒賣, 豬潤好硬好硬, 今次真的沒有衣食, 我
首先, 我拿了碟叉燒腸, 也忘了自己不能吃豉油, 嬸嬸下了便算吧, 叉燒唔太多, 腸算滑, 但幾厚皮! 然後, 走近廚房拿了碟千層糕, To be frantly, 糕的部分不鬆軟, 奶黃的位置亦不見得很滑, 但蛋黃香味濃! 馬拉糕到了附近, 再一次嘗試, 不太鬆軟, 略粗糙, 邊位亦不見得特別好吃, 跟上次一樣! 見了其他食客又圍著點心車, 於是又去"八卦", 今次拿了豬潤燒賣, 豬潤好硬好硬, 今次真的沒有衣食, 我咬了一小口便放下, 反而陪食的老公完全掃下, 蓋著既豬肉底好滑, 連汁拌飯仲好! 最後, 又去襯熱鬧, 拿了豬肚燒賣, 豬肚兩大塊, 好像咬橡膠, 咬極都咬唔開, 唔想又浪費食物, 最後大大口將整塊也吃下, 咬到牙骹都軟!
遊客很多, 同枱還有日本遊客, 愛整潔的民族...不知他們有否大開眼界, 此處不失為香港飲食文化的例子, 有幸的話, 希望可以再品嚐晚市的懷舊菜!