2020-09-19 407 浏览
想試宗像屋好耐,趁去黃金買嘢嗰陣順便行過去,餐廳距離嘉頓只有幾步路,睇完電腦去就最方便。星期六7:15PM去到,前面約有9人左右。門口有餐牌,可以諗定想食咩。等到7:45左右,侍應走出嚟請隊尾嘅客人同之後嚟嘅人講餐廳已經截咗單,所以雖然佢寫9PM last order,但最好都係早啲去。呢度只有4款丼飯揀,刺身山係一樣嘅。不同之處係:最平嘅"梅": 有9種魚貝類刺身,包括吞拿魚、吞拿魚蓉、北寄貝、希靈魚、帶子、三文魚子、烏賊、油甘魚、鱲魚"梅"加$40嘅"竹": 魚生份量增加"竹"加$50嘅"松": 加蟹肉"松"加$100嘅"特上": 加蟹肉同海膽 (份量都幾多)我今次叫咗"竹",因為對蟹肉碎嘅興趣不大我地坐普通枱,但張枱有啲癡笠笠,唔知係抹得唔乾淨定係佢用咗有蘆薈嘅消毒液嚟抹。吧枱嗰邊有兩盤赤貝同海膽,餐牌上面冇, 侍應亦唔會特別提起,想食要主動叫。睇其他食評,似乎呢兩樣嘅質素都唔錯。等食期間最啱就係熟讀點樣一丼三食: 丼、手卷、茶漬湯飯。(其實仲有前菜嘅胡麻汁刺身,所以應該算四食)前菜:油甘魚刺身兩片,幾好食—記住只食其中一片,另一片要留返嚟整最後嘅湯飯(貼士:將淨返嗰片刺身完全沾
呢度只有4款丼飯揀,刺身山係一樣嘅。不同之處係:
最平嘅"": 有9種魚貝類刺身,包括吞拿魚、吞拿魚蓉、北寄貝、希靈魚、帶子、三文魚子、烏賊、油甘魚、鱲魚
"梅"加$40嘅"": 魚生份量增加
"竹"加$50嘅"": 加蟹肉
"松"加$100嘅"特上": 加蟹肉同海膽 (份量都幾多)
我今次叫咗"",因為對蟹肉碎嘅興趣不大

前菜:油甘魚刺身兩片,幾好食—記住只食其中一片,另一片要留返嚟整最後嘅湯飯(貼士:將淨返嗰片刺身完全沾滿胡麻汁,好似醃住佢咁,轉頭講點解)。香港人對胡麻汁點刺身可能唔係好熟識,其實日本人食刺身茶漬飯嗰陣會將魚沾上胡麻汁先再放茶/湯,甚至加wasabi。

刺身丼 - "竹":好壯觀!食嘅時候先落豉油(餐廳建議你將豉油從山頂淋落去,但咁樣中間嘅刺身會吸唔到豉油,豉油直接經外圍流去啲飯度。我建議可以用湯匙或者蔥絲逐啲加豉油,就會比較均勻),然後刺身同飯一齊食。

刺身山除咗有魚貝刺身,其實仲有蔥、青瓜碎同橙皮碎。如果你唔食任何一樣食材,可以請師傅唔好落呢幾樣嘢。我自己就覺得個橙皮味幾特別,清新得嚟唔會有橙皮嘅苦澀味。刺身幾新鮮,北寄貝唔會好碎令口感更豐寕,但整體鮮味唔算太突出。不過刺身量真係好多,去到最後因為要淨返啲白飯嚟整湯飯,所以變咗淨食刺身
另外,個飯熱到出煙,同我期望嘅中嘅凍壽司飯有少少落差。

侍應上個飯之前會俾兩片紫菜你,食飯食到咁上下就可以攞嚟包手卷(我唔記得影相...)。紫菜脆啲嘅話會好食啲(個飯$148咋仲想點!),如果叫咗有海膽嘅"特上",相信會好正!
湯飯最後食係有原因嘅。你要自己將竹筒嘅飯放落先前裝紫菜個碗,同埋將前菜片油甘魚放落去,侍應就會幫你加湯、芝麻、蔥花。加完湯後,最好盡快將片油甘魚拎起(咪掛住影相),咁先品嚐到佢半生熟/剛剛熟嘅味道。我一咬落去片魚度簡直驚為天人,因為有胡麻汁一直醃住嘅關係,魚嘅鮮味完完全全被醬汁提升,非常美味。個魚湯好好飲,亦都有暖胃作用。

食完哂所有嘢再飲茶,先發覺原來佢嘅茶都幾香。全晚兩個人食兩份"竹",埋單$296,我地俾咗$300現金,但侍應冇打算找俾我地...見係$4就算啦。整體而言,味道唔錯而多元化,視覺大滿足再加埋自己落手嘅體驗,性價比算幾高,唔怪得成日咁多人排隊!
题外话/补充资料: 只收現金,年中無休,不設搭枱
2020-09-19