2020-11-14
酒鍋位於尖東港鐵站附近, 做完野就去食好野, 今晚早左到, 5點幾黎到還未開燈, 謝謝店員讓我入座等人開餐。酒鍋以古色古香的裝潢為主, 很像我N年前係北京四合阮食仿膳既氣派……食仿即係模仿以前皇帝食物及食野既裝潢, 淨係呢啲富中國特色嘅擺設; 豉油壺、 紙巾盒、 木餐牌等等, 己目不暇給。食店夠大, 檯與檯之間有足1米以上的距離, 皮椅子座位坐得舒舒服服, 座位亦很有彈性, 加多1-2個人只需將隔張檯跟我地依張併合便可。每檯有獨立調味料比你自已混多款不同鍋底供選擇, 取名都幾攪笑, 酒火入鍋或抗疫先鋒.秘製脆炸金沙鹹蛋無骨魚皮 ($68)好耐冇食過金莎炸魚皮了, 一於打邊邊前先嚟一個過吓口癮。睇得見的金光閃閃金沙, 呢個無骨版炸魚皮, 入口鬆化, 每片魚皮都塗上一層厚厚的甘香鹹蛋黃蓉, 炸得金香鬆脆, 好邪惡呀, 黃金系列的食物, 真係會上癮的黃金美人 ($268)畀佢簡介吸引左 : 骨膠原bb係飲返嚟嘅, 兼有補氣、補腎、益精、健脾及驅寒等功效, 唔叫佢唔得啦, 骨膠原bb喎!美人湯鍋湯頭呈金黃色, 用大量鮮雞、花膠及豬肚配少量黑胡椒淆製。 按我個人習慣, 撇走面層啲油, 先享受
每檯有獨立調味料比你自已混
多款不同鍋底供選擇, 取名都幾攪笑, 酒火入鍋或抗疫先鋒.
秘製脆炸金沙鹹蛋無骨魚皮 ($68)
好耐冇食過金莎炸魚皮了, 一於打邊邊前先嚟一個過吓口癮。
黃金美人 ($268)
按我個人習慣, 撇走面層啲油, 先享受2碗雞湯先, 雞湯入口濃香, 湯頭好甜, 好似飲緊阿媽嘅老火雞湯一樣, 夠曬火喉, 帶有黑胡椒的微香辣, 完全冇豬肚嘅押味, 再食埋嫩滑雞件、爽口豬肚及花膠, 湯料很多, 足夠3人食有餘。
好多骨膠原, 湯底放左大量厚厚的花膠, 建議大家唔好咁快食住, 滾耐少少先食, 花膠吸收埋雞湯的精華, 花膠更香滑, 如果你想爽口口感就唔好煲咁耐啦, 按個人喜好, 兩種我都或試左, 花膠腍滑正好多。
蔬菜拼盤 ($68)
食肉前先食蔬菜, 拼盤有南瓜、生菜、菜心、蕃茄、椰菜、粟米芯及娃娃菜, 全部都係翠綠新鮮正菜, 用花膠豬肚雞湯灼菜, 層次即刻昇華曬, 娃娃菜及南瓜索滿湯汁, 又香又甜, 最好食。
頂級安格斯小牛排 ($188 /小)
嘩! 巧靚的小牛排, 用木架掛住上檯, 下面放滿冰粒, 保持低溫, 免得牛肉溶雪出血水, 夠細心
小牛排肉色紅嫩有光澤, 油花均勻, 上品
灼幾下食得, 入口香嫩油和, 有胡椒豬肚雞湯嘅味道, 唔洗加任何調味已經好正, 基本上成晚我都無拈過豉油碟的混醬, 雞湯加黑胡椒的香辣己好夠味了。
酒鍋黑松露蝦蟹餃2.0 ($88)
佢哋自家製的黑皮餃, 除咗水餃自家製, 餐牌還有自家製三色面、自家製水餃.....自家製品質可保住水準。
餃皮薄薄一片, 帶點煙韌, 有少少彈牙, 餡料有又優香的黑松露醬, 爽口的雞髀菇粒, 鮮香的蟹肉絲及蝦肉碎, 鮮味十足。
日本頂級黑毛豬豚腩肉 ($188)
超乎想像的口感及食味, 黑毛豬豚腩肉肉質爽脆微彈, 食完完全冇油膩感, 掂呀! 今晚must eat item 推介
酒鍋的火鍋材料都幾講究, 湯底足料淆製, 當胡椒豬肚花膠雞湯飲都抵, 服務也不錯, 可以再encore的邊邊。