2014-03-17
自多年前宵夜自助餐的不快經歷後, 從沒想過可以在這裡有驚喜. 因老公鍾意食自助餐, 差不多全港有名的自助餐都吃過. 當老公提議食Excelsior酒店自助餐時, 我心裡一沉, 但又實在想不到有那一間未食過而可以counter-propose, 所以算吧.一入去, 一切依舊, 安排入座後, 去取食物, 一開始, 我拿了凍虾, 蟹脚同生蠔. 凍虾好味, 配以泰汁更好味, 蟹脚都很好, 生蠔雖然細隻, 但勝在唔腥. 很易入口. 因為唔駛排隊, 我一共食了10隻. 刺身有三文, 吞拿, 油甘, 北寄貝, 帶子和墨魚. 三文肥美, 帶子也很新鮮, 北寄有點UN, 其他都OK. 跟住吃TEMPURA, 很脆, 很好味, 有虾, 三色椒, 茄子, 好好味. 芝士焗扇貝, 不太新鮮, 但芝士焗翡翠螺就好得. 仲有串燒, 燒牛肉, 我唔太食肉, 但老公話好好. 仲有台式鍋貼, 面檔, 燒味等 .........到甜品, 我最欣賞凍豆花, 超好味, Hagen Daz 雪糕, 生菓, 葡TART, 各式糕點. 仲有茶水枱放有中西式茶包, 可以自由酙, 又有HOT 朱古力機和COFFEE
到甜品, 我最欣賞凍豆花, 超好味, Hagen Daz 雪糕, 生菓, 葡TART, 各式糕點. 仲有茶水枱放有中西式茶包, 可以自由酙, 又有HOT 朱古力機和COFFEE 機, 可以自以沖調. 其實未開餐, 已經有一杯果汁和一件牡丹虾壽司送給我們.
環境很好, 食物很好, 服務也很好, 價位中等. 難怪成為開飯熱點. 我下星期會帶埋對仔女嚟食. 希望不會失望吧.