2008-01-18
聞說維園附近有各式美食!於是相約老友記到工商展掃貨順道到維園搵嘢食!話晒老友記同我都係為食鬼。行下行下去到成報大廈附近,被此舖內各色各樣的蟹類所吸引,一向愛好食蟹不如一試。店內座位不多,爆棚,於是店員建議坐在店外,都唔錯,幾有街頭風味喎!店內除蟹外,還有很多熱食提供。我們叫了一隻麵包蟹、翡翠螺、豉汁蟶子,叫了一支細白酒,慢慢歎!麵包蟹超多膏,好好味,加上脆法式蒜蓉包上,蒜蓉惹味,蟹膏香濃,這個組合簡直超配,一客蒜蓉包還不夠,另一個客走蒜蓉,更能食出蟹膏的鮮味,加埋白酒,好外國feel。翡翠螺超爽,勁鮮甜,大大隻好少見,非一般食慣D。豉汁蟶子又幾出色,好鮮甜,但不足地方,略嫌有少少沙!不過個汁好好味,用來送飯應該好味,但實在吃不下了,下次啦!店員還細心向我們介紹不同蟹的名稱及產地。下次要試下其他品種至得。
翡翠螺超爽,勁鮮甜,大大隻好少見,非一般食慣D。