2017-10-14 522 浏览
呢次系约左成个月嘅生日9月聚会,大家都好繁忙所以夹到时间已经去到9月尾先食呢一餐迟来嘅生日饭。香港嘅葡国餐厅真系唔算多,友人推介食呢间葡国菜,而且呢度嘅乳猪好像都几出名,所以友人订枱嘅时候已经预早落定order,费事到时想食又无得食。我地三个人既然已经预留左个乳猪所以都唔敢再叫太多野,只系再叫多三样:白汁烟肉蘑菇意粉、蒜蓉炒杂菜以及苹果批配雪糕。先上枱嘅系白汁烟肉蘑菇意粉,虽然望落个样唔算特别好,不过好足料。佢嘅白汁唔算太奶,又唔会太稀,意粉嘅软硬度适中,葡国菜有意粉食,都几特别。之后再嚟就系蒜蓉炒杂菜,原来杂菜主要系西兰花、瓜类咁,蒜蓉炒感觉清清地,食落亦都唔太油,系健康之选。食住等乳猪我谂我地都等左起码半个钟左右只1/4嘅乳猪先上枱,好野应该系要等耐d嘅!原来1/4只乳猪本身都有配饭,而佢嘅乳猪系葡式制法嘅乳猪,唔似广式烧味嘅乳猪咁样。1/4乳猪有4件,肉好厚好大份,皮有少少脆,唔会太咸。乳猪肉亦都好嫰,唔洗去澳门都可以食到呢种葡式嘅乳猪实在太幸福了。跟乳猪嘅饭好惹味,配乳猪一齐食都几夹。最后,食完乳猪饭再加嘅苹果批配雪糕,苹果批唔太甜,暖暖嘅苹果批加冰冻嘅雪糕,果然系绝配啊!美味
白汁烟肉蘑菇意粉

葡式烤乳猪

美味嘅甜品为呢一餐晚饭划上完美嘅句号。坐左成晚都无俾人赶喺尖沙咀真系算好难得,下次多人聚会我要再encore佢地嘅乳猪啊!
葡式烤乳猪