2018-01-12 78 浏览
收工同朋友行左一陣深水步, 行行下見到一間食台式野既粉麵餐廳, 見到''軟橋米'' 好似好特別,就決定入去一試!!!''軟橋米'' 原來係軟橋既米苔目, 用粘米粉搓成既麵食, 係全人手整, 每次都起碼搓30分鐘以上, 得來不易的~~~!餐單上好似車仔麵咁, 有湯底簡外,仲可以有成20幾種唔同既配菜簡, 所以我就簡左雞肉生菜米苔目, 由佢配既豬骨湯轉左做酸辣湯底(加3蚊轉)有大,中,小辣,我唔食得辣就簡左小辣,呢個辣我係接受到架~~~米苔目既外表同狗仔粉, 銀針粉好似, 食落口感就彈牙得多!!幾特別又好食~~~朋友就點左台灣客家粄條,,將粄切成條狀加以烹煮,故稱粄條.....食落口感較滑柔, 都可以一試~~!另外我地仲叫左蟹肉碗仔翅, 呢個幾好味, 茨汁都做得好好,本身已經加左麻油,好足料 口感極佳!!!老闆仲自創小食Q彈豆腐, 好入味又彈牙~~~除左食物質素好之外, 服務態咨都一流, 唔該前多謝後,  下次一定會再來幫襯丫!!!

老闆仲自創小食Q彈豆腐, 好入味又彈牙~~~