2017-07-08 312 浏览
餐厅位置的确有小小隐蔽,但系揾到之后一入门口就好有惊喜!首先环境简洁清静,好舒服,完全同门外面观塘工厦有种强烈对比。食物方面,呢间系一间泰式餐厅。一嚟就叫左我最爱嘅沙嗲鸡肉串烧。一碟有四串,鸡肉好嫩滑,其实就咁食已经好够味。隔离嘅沙嗲酱简直系画龙点睛,酱系偏甜𠮶种,食唔出系有啲咩材料做但真系好好味!一个人一碟都绝对冇问题!之后就叫左系呢度出名嘅海南鸡饭,因为晚市冇1个饭咁叫,所以叫咗一碟半只嘅海南鸡,另加左呢一碗油饭。先讲碗油饭,好够味但唔会太过油,其实完全唔需要配任何𩠌,就咁食都已经好好味!重点海南鸡,果然做得出色,啖啖肉一旧骨都冇,非常嫩,鸡皮亦都好爽,冇肥膏,加埋海南鸡必配嘅黑豉油同辣酱,正呀!之后要左一个都系泰菜必食嘅炒金边粉,一嚟都吓亲我哋,唔单止只碟大,啲粉既份量都好大。金边粉既罗望子味加埋青柠汁,酸酸地好醒胃。而虾既数量都好多,加埋蛋碎同豆干粒,好似喺泰国食咁!虽然真系好饱,但系见到甜品有咁多款,女仔始终都系会忍唔住叫翻个。拣咗好耐决定要一个冇禁漏嘅柠檬挞,相当有惊喜!柠檬馅嘅酸味啱啱好,挞皮好脆,挞面装饰用嘅蛋白脆饼都唔hea,就咁食都好脆,又唔会太甜,真系好满足!本身
餐厅位置的确有小小隐蔽,但系揾到之后一入门口就好有惊喜!

食物方面,呢间系一间泰式餐厅。
沙嗲鸡肉串烧

海南鸡配油饭

虾仁炒金边粉

柠檬挞

本身我哋净系叫咗一个甜品,点知老板娘好好人,送多左份蜜糖挞配西柚啫喱请我哋食!蜜糖挞真系比较少见,入面好似系用左蜂巢做馅,好润喉嘅蜜糖味。加上鲜忌廉,好rich既口感。千祈唔好忽略旁边嘅两粒西柚啫喱,好浓嘅西柚味好refreshing,系呢一餐完美既句号。
蜜糖挞配新鲜西柚啫喱

总结嚟讲呢间餐厅真系俾咗好多惊喜我,完全估唔到观塘工厦有啲咁高水准嘅餐厅,泰式主食做得好好,甜品亦都唔可以睇小,比起好多专卖甜品嘅地方做得更出色!价钱又唔贵,一定会再帮衬!
2017-07-07
沙嗲鸡肉串烧