2020-11-11
經女朋友嘅同事介紹之下,今晚我哋嚟到WA Theater食廚師發板($1200),刺身好新鮮,擺盤精緻,服務周到,感覺好似去咗日本一樣。🥰.🔷前菜 鹽焗銀杏好fresh,海苔白飯魚乾脆口,水雲菜酸味味好開胃。.🔷刺身牡丹蝦好甜美,印象深刻;深海池魚油脂較多,油香迴蕩;岩手縣生蠔有手掌咁大,配特製蕃茄蒜蓉汁,令生蠔鮮味更突出;伊佐目魚經火焯,魚油味更濃;拖羅點經蒸餾嘅鼓油,令拖羅味道更豐富。.🔷揚物三款天婦羅,包括秋葵、洋蔥同蘿蔔絲整成嘅蔬菜餅同埋蕃薯都炸得香而不膩,嫩滑唔潺。.🔷壽司帶子好大塊,無諗過柚子汁同帶子咁夾;金目鯛、黑陸魚海膽都好新鮮;中拖羅魚油豐富,令醋壽司飯味道更佳。.🔷湯蜆肉清湯加上昆布,鮮甜可口。.🔷甜品豆乳布甸有濃郁豆香。蕨餅軟滑,又有淡淡嘅黃豆香味。.😎總結,佢哋嘅廚師發板食材高質素,質素好比市區嘅日本餐廳,店員積極有禮,整餐飯嘅體驗都好好。
🔷前菜
🔷揚物
🔷湯
蜆肉清湯加上昆布,鮮甜可口。
🔷甜品
豆乳布甸有濃郁豆香。蕨餅軟滑,又有淡淡嘅黃豆香味。