2017-06-03
Happy Friday 梗係要同朋友出去輕鬆下啦! 尖沙咀諾士佛臺就出咗名多酒吧,平時就去開地鋪,今次就同朋友捐窿捐啦搵左間樓上bar!今次呢間樓上bar,雖然地方唔大,但都睇得出店主係裝修方面,落咗唔少心機,有不少外國風嘅鐵牌,再配合昏暗嘅燈光,都幾有風味嫁。加上,餐廳預留左一大部份位置安放音樂器材,安排樂手表演,等客人可以一路聽歌一路食飯。因為餐廳主打酒精飲品,所以食物種類都唔算特別多,但係勝在主菜、小食樣樣有啲,唔會食唔飽。今次叫咗香蒜辣椒帶子意粉,意粉份量充足,又有三大粒帶子,再配上三色椒做伴菜,顏色都幾靚,引起食慾!帶子大大粒,感覺都幾新鮮,尚算彈牙,而意粉硬度適中,帶有蒜香同黑椒味,香香辣辣,味道啱啱好。因為想送下酒,所以仲叫多咗一個小食魷魚圈,魷魚圈炸到卜卜脆,炸粉唔好過厚,魷魚亦無因為炸得太耐而變靭,再配合埋餐廳特製嘅蒜香醬,食落就好惹味,醬汁有好重蒜香味,仲有小小蒜粒,增加咗個口感。餐廳主打手工啤酒,種類實在太多,睇到我眼都花,都未決定好要揀啲邊枝。所以就叫咗店員介紹,店員冇嫌我麻煩,仲好仔細咁同我推薦返添!最後就揀咗呢枝香港系列嘅油麻地果欄,其實佢係一枝蘋果酒,比
餐廳主打手工啤酒,種類實在太多,睇到我眼都花,都未決定好要揀啲邊枝。所以就叫咗店員介紹,店員冇嫌我麻煩,仲好仔細咁同我推薦返添!最後就揀咗呢枝香港系列嘅油麻地果欄,其實佢係一枝蘋果酒,比較啱女仔飲,酒精濃度又唔會太高。相比起市面上其他嘅蘋果酒,佢嘅酒味會比較出,相對泥講冇咁甜。另外,大家可以留意下啤酒嘅包裝,會對應返個主題,就好似油麻地果欄,印有工人搬運水果嘅情況,香港風味十足!
最後,值得一提嘅係,食食下飯,真係有樂手進場演唱,一邊飲下野,一邊聽歌真係一個唔錯嘅享受。期間,仲有唔少客人寫紙仔點唱,樂手仲話歡迎大家一齊jam歌,互動性高 。