City Dancer Grill & Live Music Bar📍湾仔湾仔道232号恒汇中心30楼唔知大家对仪式感有几大追求呢?会唔会记住某啲特别日子,藉此机会庆祝一番?我同朋友经常会系放工后见面食饭,之前都分享过好多快食之选。但今晚比较特别,我同佢都有着得比平时返工正式,为嘅就系庆祝一下两年前我哋第一次去街嘅呢一日。虽然听落好似有啲无厘头,但因为我哋都唔太喜欢喺大时大节同人迫、硬食贵价,所以喺呢啲非假日嘅平日,隆重地庆祝一下对我哋两个有特别意义嘅日子,反而更加开心。我拣咗呢间位于湾仔嘅bar,一心谂住book个空中花园同佢撑下台脚,点知天公不造美,全日都落大雨,虽然到埗时已经停雨一段时间,天台嘅地下都干咗,但雨后天气潮湿翳焗,所以我哋选择坐系室内,庆幸店员安排咗我哋坐喺对正跑马地嘅窗边,有得睇住靓景共进晚餐。虽然同预期唔同,但当晚夜景几靓,背景播嘅港台音乐亦系我哋耳熟能详嘅歌,店员亦好有礼貌,情调气氛都令人满意。介绍食物前,想特别highlight一下当晚最享受嘅moment。其实拣呢间餐厅嘅其中一个原因,系想同朋友感受下live band music嘅用餐气氛,不过我哋都唔太肯
📍湾仔湾仔道232号恒汇中心30楼

介绍食物前,想特别highlight一下当晚最享受嘅moment。其实拣呢间餐厅嘅其中一个原因,系想同朋友感受下live band music嘅用餐气氛,不过我哋都唔太肯定系咪每一晚都会有驻场歌手表演,所以系食紧嘅过程中都有留意舞台嘅动向。食完一样又一样,连天台嘅夜景都睇埋,都迟迟未见有歌手乐手,我哋都打定输数,谂紧一定系因为平日晚上嘅关系,所以无live performance。

正当有少少失落时,喺店员送上甜品嘅同时,灯光被调暗、有三位音乐人上台准备,我哋即刻有返心机。后来先知道,原来晚上九点钟开始,先会有live music听,所以冲住音乐而嚟嘅朋友要留意啦。

呢晚有齐琴手、结他手同主音,三人先轮流独唱,然后再唱下duet同harmonies,首首歌曲都好经典,歌手乐手们仲好识搞气氛,除咗有为场内庆生嘅客人唱生日歌,见到我哋坐埋一齐拍手打beat,主动话要唱返首情歌俾我哋听,令我哋更加投入。

我想藉此机会多谢当晚嘅表演者,各位嘅演出非常有水准,歌艺了得,而且演绎经典金曲时有加入自己嘅风格,为我哋带来一晚精彩表演,令呢个纪念日更加难忘。

💰$48
鸭油焗薯仔 🥔
Side Dish主要有各类菇菌、蔬菜同薯仔菜式供以选择,由于我想食薯仔,但又唔想食得咁油腻,所以拣咗鸭油焗薯仔。望落细细兜嘅薯仔事实上有十多件,表面烤焗得金金黄黄,扑鼻而来阵阵鸭油香气。薯仔口感软糯不干粉,烤焗过嘅表皮略带脆口,食落啖啖鲜薯味,好食!

💰$238
慢煮西班牙猪架配苹果酱 🐖
我拣咗慢煮pork rack做main,配上香甜幼滑嘅apple purée同酱汁,味道清新不腻。猪肉肉质扎实,自身带有浓香猪肉鲜味。外层轻轻烤过后带有焦香,内层肉色粉嫩多汁,口感味道均恰到好处。配菜车厘茄、露笋亦唔马虎,前者一咬爆汁,后者幼嫩无渣,食材相当新鲜。

💰$288
日式酱烧烟熏白鳝 🎣
烟熏白鳝以木制长方盒呈上,厨师会将苹果木碎望入抽屉内烧香,盖上盒盖以香烟熏制白鳝,造型吸晴,适合打卡。打开盒盖一刻,白烟随随飘出,苹果木香气四散,满足视觉嗅觉。

白鳝肥美肉厚,鱼皮烟韧,涂满特制日式酱汁后才烧,件件鱼肉都带有酱汁嘅浓香同木熏后嘅香气,味道口感更胜一般炭烧鳗鱼。 温馨提示,鳝肉近中线位置有些少幼骨,食用时要注意呀。

💰$78
栗子合桃慕丝蛋糕 🌰
我哋一人点咗一份甜品,朋友拣嘅栗子合桃慕丝蛋糕,栗子mousse口感绵密细滑,同海绵蛋糕层层相间,配上脆脆坚果底层同合桃碎,层次丰富,味道清甜淡香。

💰$78
比利时脆朱古力慕丝蛋糕 🍫
我就拣咗用上比利时朱古力制作嘅蛋糕,mousse夹心有脆脆嘅朱古力碎,亦有混入榛子酱整饼底,增加口感。
  • 比利时脆朱古力慕丝蛋糕