2021-01-26
一轉入登龍街呢條食街就見到馬祖台灣養生湯麵館,門外有大大塊menu,所有食品同圖都清晰可見。叫左藥膳古早牛肉湯配手工麵 ($75) ,有4舊大大舊既牛,應該係牛肋條黎,軟腍,肉唔黏牙,唔會有羶味,牛係比較瘦,所以啖啖肉。手工麵似上海麵既感覺,都幾有嚼頭。藥膳桃膠農場雞米線 ($67) ,紅棗味令到個湯甜甜地,雞方面咁岩有齊雞脾肉同雞翼,雞肉幾嫩滑,桃膠又爽爽地又腍腍地幾可口,可以補充到豐富蛋白質。仲有手工製辣椒油!墨魚春卷 ($30),幾有特色,咬落有墨魚味,墨魚肉好密都OK彈牙! 外皮炸過好香口!上湯白菜豬肉餃 ($28) 都唔錯呀~個湯好似有D杞子龍眼咁既感覺。我覺得幾款有湯既食物隻隻飲落個湯都係唔同味~~幾得意。飲野方面,我覺得我點既柑桔檸檬特飲太甜,可能變做凍飲會好D!愛文芒果茉莉花茶就有比較香既芒果味,大大杯!我地下午茶時間黎但其實麵既份量當晚餐都夠飽! 同埋呢個價錢呢個份量非常合適!冬天黎食野又可以順便補下身,感覺都幾好~!環境舒適,外賣好似仲有折添!
手工麵似上海麵既感覺,都幾有嚼頭。
仲有手工製辣椒油!
愛文芒果茉莉花茶就有比較香既芒果味,大大杯!