2016-03-20 438 浏览
是日约咗姊妹三人食鸡煲, 谂谂下都系选择黎返上次帮衬过的尚上下夏, 帮衬两次都系因为佢个鸡煲认真够辣够香. 仲有一点值得一赞, 就系佢可以拣净脾或者净胸同埋有鸳鸯煲, 一班人食都唔洗就住就住今日有位姊妹唔食得辣, 所以我地叫咗一边辣一边唔辣, 而左右两边都系叫咗净鸡脾. 佢D配料好多, 可能就系因为咁, 所以D鸡味道好丰富同埋好入味. 配料(见图)有洋葱, 芫茜, 姜(好似系), 娃娃茶, 豆冠, 八角, 花椒等等, 调校出黎的酱汁有甜味, 辣味同埋香味, 而且佢D鸡切得唔大件, 每件鸡都好入味同埋都好滑, 而且我地拣咗鸡脾, 件件都啖啖肉.鸡件份量都唔少, 我地食完个鸡煲已经半饱, 下半场打边炉D料虽然好多选择, 但认真食唔晒, 所以食得唔多, 小妹下次都系约多几个猛男一齐食喇!

鸳鸯鸡煲
2016-03-18