啱啱又韓國玩完返嚟,但係好似未玩夠咁,韓式食物點都意猶未盡,返到嚟仲好想食韓式炸雞同啤酒,於是就上網查一查 ,發現到呢間銅鑼灣嘅樓上餐廳,原來係韓國品牌想打進香港市場, 決定去試一試。因為怕多人等,所以訂位訂咗六點, 去到時可能都係比較早,所以餐廳都仲冇乜人。我同表妹首先嗌咗兩杯嘢飲……一杯係桃味啤酒,一杯係西柚啤酒。由於秋天天氣仲係好熱,所以飲落去非常之透心涼,又解渴,香港真係好少地方有呢種啤酒飲,感覺幾特別,有韓國風格。坐低咗之後,發現廚房有一個好特別嘅爐。問一問侍應,發現原來係一個意大利式嘅薄餅焗爐,專用嚟焗薄韓式焗薄餅,好似好專業,咁就要真係要試一試啦! 我哋就嗌咗一個蘑菇薄餅,因為係即叫即整,所以都要大概等咗25分鐘先嚟。蘑菇同芝士份量啱啱好,唔似美式薄餅咁芝士過多。薄餅餅底就有啲啲厚,比較乾身,冇想像中咁鬆軟,唔可以同意大利薄餅相比,但係都係覺得唔錯,嗜好辣嘅我加上咗辣椒汁更加好味。跟住就再嚟咗一客香蒜炸雞加八爪魚。 炸雞有十幾塊,份量足以三個人分,蒜香味好重,雞肉唔乾,好多肉汁。 所以我食完一快又一塊,三人分量,兩個人好快就食曬。八爪魚腳切件,一口一塊,煙煙靭靭,非常彈牙
跟住就再嚟咗一客香蒜炸雞加八爪魚。 炸雞有十幾塊,份量足以三個人分,蒜香味好重,雞肉唔乾,好多肉汁。 所以我食完一快又一塊,三人分量,兩個人好快就食曬。八爪魚腳切件,一口一塊,煙煙靭靭,非常彈牙,沾上韓式醬汁,又有另外一種風味。薯角時間啱啱新鮮炸出嚟,配上炸雞,令我食唔停口。麻麻地沙津嘅我,就淺嘗了旁邊的沙律配菜。

食完呢餐之後,冇辦法啦,真係有排先至可以減到肥!
2016-11-22