2021-12-09 16 浏览
今日調左去觀塘返工,問下D同事係附近有咩好嘢食,我話想飲杯咖啡,佢就帶我去咗成業街19-21號成個業工業大廈4樓16號舖 Oasis Corner 舖頭地方雖然唔大,但係裝修都算好整齊整潔,加上舖頭以貓貓做主題,對我啲鍾意貓嘅人來講特別開心。煙三文魚卡邦尼意粉 煙三文魚有小小鹽香,加上三文魚保留到魚肉嘅鮮味,經過煙燻帶一點薄薄的煙香,味道剛剛好,三文魚肉有彈性,色澤鮮艷,口感肥美豐富,三文魚香味停留口中,久久不散。卡邦尼意粉亦都做得好出色,上面鋪滿一層芝士,加上有少許蜆肉,每條意粉都沾上芝士味道,而蜆肉又帶點鮮味,味道好有層次。黑松露蝦炒意粉 黑松露鋪滿喺意粉上面,加上意粉炒到好香,意粉嘅軟硬度適中,蝦比較大隻,肉質爽口彈牙,鮮蝦嘅味道配上黑松露,令到味道更加突出 日本抹茶鮮奶咖啡 抹茶味道清香,見到抹茶慢慢同咖啡融為一體,再去品嚐,先嚐到咖啡嘅香濃,慢慢又感受到抹茶嘅清新。味道好配合。榛子咖啡亦都做得好出色,甜甜嘅榛果味道,配合咖啡嘅甘香,既香濃又香甜。