2021-01-14
1. Work fried wagyu beef W/ holy basil, Thai garlic, chilli ($138)// 一見到就已經覺得好惹味🤤一見到和牛粒同埋辣椒粒就心心眼😍雖然好似好多辣椒不過食落只係小辣~同埋成碟炒飯都好惹味✨飯粒又炒得分別 飯桶好愛❤️//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘2. Khao soi of curried beef ($148)// 咖喱湯底好濃 有微微辣🤏🏼麵條好有彈性 食落好Q彈😆 牛腩唔算好軟腍但硬度幾適中 唔會過硬🐄 但默為湯底係濃同埋杰身 所以可能會偏濃味啲 但重口味人士幾鐘意☺️🧡//Food :🌕🌕🌕🌕🌕🌗3. Grilled chicken satay ($88)// 店員當日推介咗Special menu所以就嗌咗☺️雞串好嫩!唔會硬又唔會榎歰歰 幾欣賞😚不過醬汁相對普通 無咩驚喜🙉//Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑4. Thai milk tea (+$18)// 食得泰菜一定要飲泰式奶茶🥤samsen嘅泰茶奶香同茶香平衡得好好😆🧡飲口好順滑 同埋雖然大大粒冰粒 但係融咗都唔會變到好水好稀✨雖然泰茶一貫都好甜但又會好想一直飲🤣//Food
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
Food :🌕🌕🌕🌕🌕🌗
// 店員當日推介咗Special menu所以就嗌咗☺️
Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
4. Thai milk tea (+$18)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
5. Thai red tea ice cream ($68)
// 雪糕份量都幾多!有兩大球雪糕😚而且造型好有心思🥰啲雪糕放咗係半個椰子殼入面🥥而雪糕泰茶味超濃🤎仲會食到茶葉少少沙沙哋嘅質感🤏🏼☺️好鐘意依種texture✨表面仲加咗啲椰子肉好夾🤎大推大推!//
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌕✨
6. Thai mango sticky rice ($78)
// 芒果雖然睇落有少少淺黃以為會好酸🥭🤣但點知食落都幾甜而且成碟嘅份量都唔少😧🧡糯米飯唔會太腍幾鐘意😆椰汁都好多好夠味🥰//
Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
🌴Samsen 泰館 (上環)
上環蘇杭街23號地下