记得好耐之前认识咗一间炉端烧,位于ICC嘅顶楼,𠮶阵时觉得炉端烧好遥不可及,势估唔到喺旺角嘅商业中心2楼,竟然收埋咗一间,装修特别,富有日式风味嘅炉端烧。一行入门口就觉得,呢度十分光猛,我哋一行二人选择坐吧枱,感觉上望住啲师傅职前烹调系一件美事。食食吓发现原来日本人好叻将视觉呈现到饮食文化体验嘅一部份,不论系炉端烧、铁板烧、定系寿喜烧,佢哋对食材嘅诚实,对技巧嘅信心,都令整个用餐体验提升。我哋今日嗌咗11款食物,但系放心!佢份量虽然细,但系每一味菜式嘅味道好浓缩,吃尽精华一样觉得好满足!生蚝:来自法国,入门口嘅时候见到正门旁边有一张枱仔即开生蚝,所以对品质都有十分信心,食落新鲜而且嫩滑,完全冇腥味,虽然唔系美国桶蚝咁大大只啖啖肉,但系creaminess 同埋饱足感更胜一筹。海胆天妇罗:特别想赞一赞紫菜,因为佢嘅炸浆十分薄,令海胆天妇罗炸完之后完全唔会变得过分烟靭,食落爽口,包住「外脆内软」嘅海胆, 甚有层次感。蟹膏配条条多士:同行朋友唔食甲壳类,都忍唔住食咗两啖,望落虽然色泽唔系殷红,但系蟹膏新鲜,而且唔会有饱腻感,用牛油爆香之后,食完之后仍然觉甘香!蜜糖鸡翼:佢哋嘅今期推介,外型看

生蚝

海胆天妇罗

松叶蟹膏配条条多士

串烧拼盘

蜜糖鸡翼:佢哋嘅今期推介,外型看起来饱满,而且金黄色令人垂涎欲滴,我吃到微微的炭香,放入口伴随而来的就是肉汁饱满,而且充满油香嘅鸡翼,上品!

牛舌+猪腩肉:带点爽口,虽然不算腍滑,但胜在火候充足,即使全熟仍然唔觉得肉汁流失,尤好佢调味比较轻手,少少胡椒同盐已经带出食材嘅鲜味。

和牛炒饭

和牛炒饭:炒饭干身,牛肉的油香完美融入粒粒饱满的珍珠米,伴上丝丝的蕃红花,以解油腻。配上红萝卜同蛋丝,视觉上亦都冇咁单寡。

烧牛小排

牛小排:肥瘦适中,我最怕食落口成啖油,但系呢度嘅牛小排一啖咬落去,仍然有𡁻劲,肉质保持鲜嫩,而且牛肉味浓。就咁食已经好好食,配上悉心配搭的柚子味盐,风味有plot twist!

剑鱼腩寿司

剑鱼腩寿司:系一款喺香港日本餐厅比较少见嘅寿司,鱼肉厚切,餐厅一啲都唔吝啬份量,而且温度适中,红色醋饭亦唔会一嚿冰咁,令人十分满足。

梅酒

不得不提系佢自家酿制嘅梅酒,店员极力推介,我哋最后每人嗌咗一杯,味道十分浓郁,入口清香,但系酒嘅质感较刚烈,我哋好快清晒一杯,之后先发现原来杯酒成60度。

临走嘅时候,我哋经过佢长长嘅走廊,一樽樽自家酿制嘅梅酒,作为呢一度别出心裁嘅陈设,相比起外边冰冷冷嘅装修,喺呢一度用膳嘅体验,绝对系值回票价。
烧鱿鱼
2023-10-10