天氣開始涼,我地又想打邊爐喇!好彩大家都係食辣之人,去過四川成都食過正宗既蜀XX麻辣火鍋後念念不忘~咁啱香港呢一年不約而同地開左幾間正宗成都麻辣火鍋,一於去試下係咪正宗先!首先,成都注重鍋底麻而餘要香味俱全,唔係一味辣,每間火鍋店都有自己既秘製配方,不過主要材料都係大同小異~小妹只係去過成都幾次,唔熟悉佢地既獨有食材,淨係知當地麻辣火鍋開到好似7仔咁多,總有一間係左近!而四川有好多唔同辣椒品種要配合煮某個餸先至最夾!用返四川專有既辣椒當然唔少得啦!其次,食麻辣火鍋當然用至地道既食法,點芝蔴油+芫茜!據說係令食物無咁辣又增添香味!而呢度又真係同成都一樣,用一罐罐既調製蔴油,配上香蔥芫茜等等,成為我地打邊爐食既‘油碟’~我地揀呢間試第一次香港既成都麻辣火鍋,因為男朋友點名想試!入到去古色古香,四人卡位佈置幾靚幾有私隱,我地一坐低揀鴛鴦鍋之後不久就上檯!嘩!好有睇頭!大銅鍋配上金龍頭,牛油以麻將造型,湯底配料唔怕比你睇,相機食先再注入清湯,等湯底融開橙色既特製辣牛油就可以淥野食!湯底麻而不辣,香得唔同層次,食得出有落藥材但唔重味!辣度無得指明,不過一般食得辣既都會食到,事關佢有牛油保護,食落

大銅鍋配上金龍頭,牛油以麻將造型,湯底配料唔怕比你睇,相機食先再注入清湯,等湯底融開橙色既特製辣牛油就可以淥野食!湯底麻而不辣,香得唔同層次,食得出有落藥材但唔重味!辣度無得指明,不過一般食得辣既都會食到,事關佢有牛油保護,食落唔係真係太辣!反而好香!

經過侍應介紹,我地叫左既食物特登配合個火鍋,有鬼馬油條、日本蟹柳(某人最愛)、手工四寶丸、細份手切牛肉、萵筍、雜菌拼盤、細條新鮮桂花魚,2個人食啱啱好!

每款都好有特式,萵筍切得厚,夠曬爽口!蟹柳係超級長條,仲有較剪比你剪開~口感原來同一般蟹柳唔同,煮耐左都唔會爛,最適合打邊爐!雜菌拼盤每樣都處理得乾淨夠新鮮,當中既粟米好甜!

手工四寶丸有四款各2粒,黃牛牛丸,蝦丸、墨魚丸、豬肉丸~豬肉丸加左芫茜,特別香,全部新鮮手打特別有口感,感覺有肉汁唔Dry!

手打四寶丸

跟住到重點!手切牛肉:叫左一人份男朋友負責,店員好細心地幫我地既細份牛肉轉做唔同部位,等我地可以試多款,左邊係牛頸脊、肉眼邊,男朋友表示肉質好爽滑!肉味勁濃😍果然手切黃牛!牛肉顏色鮮紅代表十分新鮮,一定唔會係隔夜貨;肉帶有少少肥,部位夠淋!手切黃牛真係必試!!!右邊果啲白色一塊塊唔好以為唔食得,呢個部位好刁鑽,好似係吊龍伴定係牛頸心,淥幾秒後就得,淥完變透明,有啲似肥膏,咬落好爽好彈!有少少肉爽既肥膏但唔係油黎,好得意!

手切牛肉(細)

鬼馬油條:其實應該係手打蝦膠釀油炸鬼,店員溫馨提示我地淥幾秒就食得,好脆呀!蝦膠好厚超彈牙!索到湯底味道估唔到好夾!當地人食咁多內臟都唔係咁啱香港人,佢地鐘意食兔頭、鴨頸、豬腦,諗到都驚!都係食鬼馬油條啱口味好多!

鬼馬油條

新鮮桂花魚:店員推薦我地試桂花魚,因為味道似水煮魚!我地都好鐘意食水煮魚,點知一食之下真係覺得好正要推介必食😍原來桂花魚已起肉一件件,仲墊冰塊保持溫度,重點係無骨!好快淥熟,超級滑呀!有人食魚怕骨,而家啖啖肉,仲要索曬湯底既香辣,好入味!桂花魚仲要夠鮮嫩,一細條都有好多件,都幾抵食!

新鮮去骨桂花魚

除左熱茶,我地叫左限量既竹蔗茅根,清甜潤喉,夠足料👍🏻

最後,唔夠好既麻辣火鍋滾左最後會出現苦味,愈食愈難食~呢個麻辣火鍋證明左唔會愈滾愈苦,仲愈滾愈香,食左咁多野,2個人啱啱好!佢地仲提供過癮造型既圍裙防止彈污租件衫!平日黎都有位,星期五六黎可能最好要訂檯了!估唔到係香港終於食到有質素既麻辣火鍋,仲要正宗成都口味!好幸福😊
新鮮去骨桂花魚
手打四寶丸