是日,终于要去讲左好耐,但都未去到既蒲台岛。蒲台岛系香港既最南端,感觉去到天涯海角咁。因为去蒲台岛的船,班次极少!!星期六上午,就只有一班十点既船,系香港仔码头出发,miss左就去唔到架喇!亦因为咁,蒲台岛保留左佢未开发,最原始大自然的美。神早流流搭船去蒲台岛,落船已经十一点几,又未食早餐,梗系要整番碗蒲台岛名物--紫菜餐肉蛋一丁!蒲台岛上有好几间卖一丁既铺头,我地拣左无咩人既坤记。(与此坤记同名,因为没有开openrice,故打在此,我去的坤记在码头左边,近天后庙)味道系正常既出前一丁,面煮至半生熟,不会太腍,而名物紫菜果然好味,爽口无沙,可惜成碗得一小撮,不过因为黎到荒郊,一碗热腾腾既一丁已经满足左我个胃,难得黎到,不防试一试,价钱亦亲民,外面茶餐厅可能更贵。临走前买了一包紫菜当手信,回家煮一丁。

紫菜餐肉煎蛋一丁
2017-11-04
等候时间
5 分钟 (堂食)