2022-08-22
韓閣🥟🇰🇷💛……….韓閣係一間位於荃灣嘅良心黃店韓國餐廳!其實呢間我好耐之前有叫過幾次外賣食,主要係晚餐。今次就咁啱平日下午茶時段去到,見價錢幾抵就入去享用下午茶!餐廳有各式各樣韓式美食,味道未必係最正宗最地道,但價錢親民,食物都有韓國嘅風味,性價比算高!餐廳貼滿了韓劇/電影海報,充滿住韓國嘅感覺呀🥰……….🥟韓式小食拼盤 $52•拼盤包括粉絲卷,豬肉粉絲餃,泡菜餃各兩件,炸物皮薄餡多,即叫即炸,食落好香脆可口,食唔停!除咗小食外,仲會配上蟹肉田園沙律/香草薯條/泡菜湯麵/冬菇絲湯麵,有多款選擇!今次揀咗泡菜湯麵,韓國拉麵口感夠彈牙,泡菜湯底,麵內有滿滿嘅白菜和翠玉瓜,看似普通但味道都不會過於遜色😌🥘韓國甜辣年糕拼粉絲 $39•睇落細細碗,但份量啱啱好!年糕熟度啱啱好,口感煙韌。粉絲口感偏淋身,好掛汁。除咗年糕粉絲,仲有幾片魚糕同半隻烚雞蛋,整體味道偏辣🤣🍊橙汁菠蘿梳打 (特飲+$6) 🍹荔枝梳打 (特飲 +$6)……….💰人均 $51.5/per person (2人)
🥟韓式小食拼盤 $52
🥘韓國甜辣年糕拼粉絲 $39
🍊橙汁菠蘿梳打 (特飲+$6)
🍹荔枝梳打 (特飲 +$6)
……….
💰人均 $51.5/per person (2人)