2022-09-09
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$350-400+📍Address: 龍鳳呈祥, Tsim Sha Tsui @lungfung_chickenspot 相當有特色嘅打卡香港餐廳,以70、80年代嘅香港作為背景題材,相當有特色!餐廳嘅門口仲有一個龍鳳大禮堂,好似舊時代嘅婚禮咁樣,客人可以擺自己同埋另外一半嘅姓氏想去影相📸️,相當有心思!就算連飲品竹蔗茅根,待用舊式內膽水壺,好似拍戲咁,不過咁大枝竹蔗茅根都幾抵飲,夠兩個人倒六至七杯飲。食物方面,呢度嘅雞煲都相當創新!我哋試咗無骨鳳翼雞煲,首先係去骨嘅雞肉,包住西芹同埋蘿蔔,餐廳特意保留西芹同埋蘿蔔香脆嘅口感,唔會將蔬菜煮得太熟,去除雞煲嘅油膩感,相當值得一試!食完雞煲可以加湯底,有雞湯、豬骨湯,同埋蕃茄湯三個選擇。配料我哋推介田雞、陳年鹵水魷魚、手打花枝丸等等。食完雞煲之後,餐廳仲有自製嘅棉花糖,相當有懷舊特色🥳