2021-08-17
「喜歡手沖的溫度,比起公式化的咖啡,更能感受到他的多變性和人性化,連心情變化也可以在味道上反映出來。」❀因為正職也需要和文字共處,所以有時一整天被文字充斥著還是挺頭痛的𝚇𝙳,我需要一點咖啡因,和靜下來的空間,才能好好思考。(適量的咖啡因對重訓表現其實也有幫助喔!)♡•••••••••••••••☽和朋友的𝚁𝚎𝚋𝚘𝚘𝚝下午茶🤣:🌮𝗖𝗮𝗿𝗯𝘀🌮▪𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝙴𝚐𝚐 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 𝙲𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝 & 𝙷𝚊𝚜𝚑 𝙱𝚛𝚘𝚠𝚗▪($𝟺𝟸)煙三文魚頗厚身,配蛋沙律和富筋性的可頌就是早餐的黃金配搭!💓蛋都幾足▪𝙿𝚊𝚜𝚝𝚛𝚊𝚖𝚒 𝙿𝚊𝚗𝚒𝚗𝚒 & 𝙷𝚊𝚜𝚑 𝙱𝚛𝚘𝚠𝚗▪($𝟻𝟸)呢個真係好大份🤣,鐘意𝙿𝚊𝚗𝚒𝚗𝚒夾餅的烤紋,熱辣辣食仲有浸微焦香。餡料係黑椒牛肉,其實即係煙燻牛肉片同芝士,平平哋呢個幾抵食 (幾十蚊唔要求啲咩𝚇𝙳)❀🍗𝗣𝗿𝗼𝘁𝗲𝗶𝗻🍗▪𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚆𝚒𝚗𝚐▪($𝟼𝟾)咪就係蜜糖雞翼𝚇𝙳,為咗補埋蛋白質叫咗呢個,皮已經炸脆所以幾香口,好彩都索過油❀☕️𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸 ☕️▪𝙷𝚊𝚗𝚍 𝙳𝚛𝚒𝚙▪($𝟼𝟾)喜歡用心附上的卡片,咖啡豆來自𝙰𝚗𝚝𝚒𝚐𝚞𝚊 𝙶𝚞𝚊𝚝𝚎𝚖𝚊𝚕𝚊,
和朋友的𝚁𝚎𝚋𝚘𝚘𝚝下午茶🤣:
🌮𝗖𝗮𝗿𝗯𝘀🌮
🍗𝗣𝗿𝗼𝘁𝗲𝗶𝗻🍗
▪𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚆𝚒𝚗𝚐▪($𝟼𝟾)
☕️𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸 ☕️
▪𝙷𝚊𝚗𝚍 𝙳𝚛𝚒𝚙▪($𝟼𝟾)
喜歡用心附上的卡片,咖啡豆來自𝙰𝚗𝚝𝚒𝚐𝚞𝚊 𝙶𝚞𝚊𝚝𝚎𝚖𝚊𝚕𝚊,喝起來很重偏成熟的苦可可味,然後慢慢滲入果甜,放涼了酸味會重一點點呢。
▪𝙲𝚛𝚎𝚖𝚎 𝚋𝚛û𝚕é𝚎 𝙼𝚊𝚌𝚌𝚑𝚒𝚊𝚝𝚘▪($𝟹𝟿)
灣仔區三十幾蚊飲到杯啡仲可以慢慢坐𝚛𝚎𝚊𝚕 𝚐𝚘𝚘𝚍,但𝚖𝚎𝚗𝚞打錯字𝚇𝙳 (職業病)。表面敲落會有微脆焦糖,飲落奶味較重🙆🏻♀️,要注意呢款甜度可能會稍高,似液化版焦糖燉蛋。
▪𝙺𝚘𝚛𝚎𝚊𝚗 𝚈𝚞𝚣𝚞 𝚂𝚘𝚍𝚊▪($𝟹𝟾)
朋友點嘅飲咗啖🤣即係柚子蜜同梳打,不過杯上字體工整到好可愛,勁多人黎拎佢個杯打卡,但我都係𝚙𝚛𝚎𝚏𝚎𝚛 𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎啦 𝚑𝚊𝚑𝚊𝚑𝚊𝚑。
食完個樣:😌
𝙲𝙿值 : 🌝🌕🌕🌕🌑
♡•••••••••••••••☽
如果咁啱喺呢度附近做嘢,認真早餐同下午茶都好抵🙆🏻♀️上面三條友𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎都係一人$𝟻𝟶。